/ Фото: KONSTANTINOS CAKALIDIS
10/08/2021 u 09:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фотографија баке из Евије је нешто најтужније што ћете видјети данас

Старица скрхана болом која гледа како јој кућа гори у пламену, док она беспомоћно стоји, нема кога није растужила

Фотографија старије жене из Грчке која очајно стоји пред својом кућом у вријеме када је пожар стигао до села, приказује сав кошмар који влада на острву Евија. 

Аутор фотографије је Kонстантинос Цакалидис из Гувеса.

Слика је постала вирална у року од неколико сати, а интересантно је колико фотографија подсјећа на "Врисак" Едварда Мунка.

image
Фото: KONSTANTINOS CAKALIDIS

Фотографија старице скрхане болом која гледа како јој кућа гори у пламену, док она беспомоћно стоји нема кога није растужила. 

image
Фото: KONSTANTINOS CAKALIDIS

Ватра већ данима не посустаје и свакодневно уништава Евију. Разарања су огромна, а читави сјеверни дио острва је до сада скоро потпуно уништен.

Евакуација становништва траје још увијек, док ватрени фронт наставља да бесни од Евијског залива на западу до Егејског мора на истоку Грчке.

Грчки премијер Kирјакос Мицотакис упутио је данас извињење јавности због неуспјеха у борби против шумских пожара и истакао да се ватрогасци боре против "натприродне силе која често премашује њихову снагу".

Више стотина ватрогасаца бори се данима против великих пожара у Грчкој у којима су три особе страдале, уништено је више десетина имања, а више хиљада људи је евакуисано.

- Можда смо учинили све што је могуће, али у бројним случајевима то није било довољно. Разумијем бол наших сународника који гледају како им горе имања - рекао је Мицотакис.

Додао је да се Грчка суочава са природном катастрофом димензија које су без преседана.

image
Фото: АП

- Сви пропусти ће бити идентификовани. За пожаре киривим климатску кризу- додао је он. 

Грчка јавност незадовољна је због касног реаговања и недостатка специјализованих авиона за гашење пожара.

Широм Грчке од краја јула избило је 580 пожара који су потпомогнути снажним ударима вјетра и најтежим топлотним таласом у протеклих неколико деценија.

Више од 1.000 ватрогасаца, авиона и додатне опреме допремљено је из других држава, укључујући чланице ЕУ, Русије, Британије, САД и Србије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 13:57