Photo by Kai Wenzel on Unsplash
13/07/2021 u 16:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Француска: Казна за Гугл од 600 милиона долара

Ако у сљедећа два мјесеца издавачима не плати за објављивање њиховог садржаја, пријети јој додатна казна од 1,1 милион долара по дану

.Француска је казнила компанију Гоогле са скоро 600 милиона долара те јој је дала два мјесеца да издавачима плати њихов садржај. У супротном, амерички технолошки див ће поново бити кажњен.

Антитруст институција је данас саопштила да је Гоогле занемарио неколико забрана које се односе на преговоре технолошких компанија с француским медијским фирмама. Жалба компаније није прихваћена и након тога је кажњена са 592 милиона долара.

Ако у сљедећа два мјесеца издавачима не плати за објављивање њиховог садржаја, пријети јој додатна казна од 1,1 милион долара по дану.

-Када регулатор наметне обавезе за једну компанију, мора их се пажљиво придржавати, и у духу и у слову. У овом случају, нажалост, то није био случај- изјавила је челница француске антитруст агенције Исабелле де Силва.

Гоогле се терети да се није “понашао у доброј вјери” те да је у преговорима с медијским компанијама издавачима одбио водити конкретну расправу о плаћању за објављивање вијести на интернету, образложила је де Силва. Из корпорације су поручили да су “веома разочарани” због одлуке.

-Дјеловали смо у доброј вјери кроз цијели овај процес. Санкцијом се игнорише наш напор да постигнемо договор и стварност како медији функционишу на нашој платформи- изјавио је портпарол Гооглеа.

Тврде да имају споразум с Аллианце де ла Пресе д’Информатион Генерале (АПИГ), а који представља француске медијске компаније. Увјеравају и да имају споразум с неким од водећих медија као што су листови Ле Монде и Ле Фигаро.

Европска унија је 2019. ревидирала законе у ауторским правима, а тиме је компаније попут Гооглеа и YоуТубе-а учинила одговорним за кршење људских права, а које су починили њихови корисници. Новим правилима се тражи да интернетски претраживачи и друштвене мреже приходе дијеле с издавачима, ако приказују њихов садржај.

Из Гооглеа су прошле године саопштили да ће у наредне три године издавачима платити више од милијарду долара, и то кроз нови програм за лиценцирање вијести како би се помогло редакцијама које губе новац плаћајући за рекламирање на друштвеним мрежама, пише ЦНН.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:50