01/09/2021 u 17:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Француска почиње примјену треће дозе вакцине

Процјењује се да око 18 милиона људи има услова да добије додатну вакцину, према наводима министарства здравља

Француска је данас почела са примјеном додатне дозе антиковид вакцине за особе старије од 65 година и са пропратним здравственим стањима пошто се делта сој вируса шири у земљи, јављају агенције преносе медији.

Француска је прва велика ЕУ земља која је увела трећу дозу вакцине, и очекује се да ће остале европске земље слиједити њен примјер.

Многе земље се још труде да дају прве дозе антикковид вакцина и Свјетска здравствена организација позвала је да се прекине са давањем треће дозе и тражила од влада да донирају вакцине земљама којима су потребне.

У Француској може да се добије трећа доза ако је прошло најмање шест мјесеци од пуне вакцинације Фајзер или Модерна вакцином. Они који су добили вакцину Джонсон и Джонсон са само једном дозом могу да добију додатну дозу Фајзера или Модерне најмање четири мјесеца од прве вакцинације.

У домовима за старе додатно вакцинисање почиње 12. септембра.

Процјењује се да око 18 милиона људи има услова да добије додатну вакцину, према наводима министарства здравља.

Француска влада слиједи препоруку здравственог тијела ХАС које је прошлог мјесеца навело да недавне студије указују на пад ефикасности вакцине посебно наспрам делта соја вируса. Старији људи и они са здравственим проблемима највише су погођени падом ефикасности са протеком времена, навео је ХАС.

Француска се суочава са високим бројевима инфекција од јула, мада је мањи пад забијлежен посљедњих недеља са више од 23.000 новоинфицираних дневно средином августа на 17.000 сада. Многи се медјутим плаше да се тај тренд не преокрене сада када се дјеца враћају у школу после љетњег распуста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:55