Мигранти на путу, илустрација / - IOM
10/10/2021 u 06:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Француска подсјетила Британиjу да испуни финансиjска обећања у борби против илегалних миграциjа: Ми вам чувамо границе

Током посјете Данкерку, Дарманен jе примјетио да се притисак мигараната вратио након ковида и да jе Француска недавно у великоj мјери повећала напоре да се то заустави

Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен позвао jе данас на већу координациjу Европске униjе о мигрантским питањима и подсјетио Лондон да одржи обећање у вези са финасирањем борбе против илегалних миграциjа.

Влада Британиjе ниjе за сада уплатила ниjедан евро. Позивамо Британце да држе своjа финансиjска обећања jер им ми чувамо границу“, рекао jе француски министар, преноси АП, јавља Блиц.рс.

Током данашње посјете Данкерку, Дарманен jе примјетио да се притисак мигараната вратио након ковида и да jе Француска недавно у великоj мјери повећала напоре да се то заустави.

Министар jе рекао да француске поморске власти сада заустављаjу 75 одсто бродова са мигрантима коjи покушаваjу да пређу Ламанш, али да би могли да постигну 100 одсто, ако Британиjа обезбједи 63 милиона евра обећаних на састанку са британском министарком унутрашњих послова Прити Пател у jулу.

Лондон се краjем jула обавезао да ће Францускоj дати близу 63 милиона евра за период 2021-2022. за jачање борбе против илегалне имиграциjе на обалама Француске, а министарка Пател сугерисала jе да би Британиjа могла да задржи новац ако Париз не учини више како би спријечио одлазак бродова за криjумчарење људи.

Дарманен jе такође позвао на већу координациjу са другим земљама Европске униjе ради заустављања илегалнх миграциjа, пошто, како jе навео, половина оних коjи покушаваjу да пређу из Француске у Британиjу стижу ту из Белгиjе, и наjавио да ће се Париз бавити тим питањем од 1. jануара, када преузима место шетомесечног председавања ЕУ.

Истовремено организациjа за људска права Хjуман раjтс воч (ХРW) jе ове недеље обjавила извештаj у коjем се осуђуjе поступање француске полициjе према мигрантима у области Калеа, наводећи свакодневно узнемиравање и понижавање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 05:37