/ - PHOTO BY NATIONAL CANCER INSTITUTE ON UNSPLASH
17/01/2022 u 09:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Француска: Усвојен закон који ограничава невакцинисане грађане

Број заражених на 100.000 људи је у цијелој земљи током недјељу дана био 2.829

Француски парламент усвојио је данас закон који онемогућава невакцинисаним грађанима улазак у угоститељске објекте, биоскопе, базене, спортске терене или чак и путовање међурегионалним возовима и авионима, јављају агенције преносе медији.

За закон о увођењу потврда о вакцинацији, који је резултат владиних напора да смањи притисак на болнице усред рекордног броја инфекција због омикрон соја, гласало је 215 посланика, 58 је било против.

Више од 91 одсто одраслих Француза је већ потпуно вакцинисано, па поједини критичари постављају питање да ли ће увођење потврда о вакцинацији знајачно утицати на епидемиолошку ситуацију.

До сада је у Француској за одлазак у ресторане, биоскопе, музеје, била потребна ковид пропусница коју су осим вакцинисаних могли да добију и они са негативним тестом или прележаним ковидом.

Нови закон захтијева потпуну вакцинацију а односи се на старије од 16 година.

Закон предвиђа строже казне за лажне пропуснице и дозвољава провјеру личних докумената како би се избјегла превара.

Више од 76 одсто капацитета на одјељењима интензивне неге попунили су ковид пацијенти, већина њих је невакцинисана, а око 200 људи заражених вирусом умире сваког дана.

Инфекције корона вирусом са појавом омикрон соја убрзано расту па Француска биљежи више од 300.000 новозаражених дневно.

Број заражених на 100.000 људи је у цијелој земљи током недјељу дана био 2.829.

Француски предсједник Емануел Макрон се нада да ће нова пропусница бити довољна да смањи број пацијената у болницама и да неће морати да уводи строжије мјере.

Нове мјере затварања задале би још један ударац економији, а могле би и да смање шансе Макрону за реизбор на предсЈедничким изборима 10. априла.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:44