Adnan Abu Valid al-Sahravi / - фото: Принтскрин Твитер
16/09/2021 u 09:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Француске снаге убиле вођу Исламске државе

Земља вечерас мисли на све своjе хероjе коjи су погинули за Француску и Сахел у операциjама Сервал и Баркан, мисли на ожалошћене породице, на све своjе рањене. Жртва ниjе узалудна, написао jе Макрон у обjави на Твитеру

Француски предсjедник Емануел Макрон обjавио jе да jе убиjен вођа Исламске државе у Великоj Сахари Аднан Абу Валид ал-Сахрави, и назвао то "великим успjехом" за француску воjску послиjе више од осам година борбе против екстремиста у Сахелу.

Макрон jе у твитер поруци ноћас написао да су Ал-Сахравиjа "неутрализовале француске снаге". Ниjе дао више детаља и ниjе наведено гдjе jе Ал-Сахрави убиjен, мада jе група Исламска држава активна дуж границе између западноафричких земаља Мали и Нигер, јављају агенције, пишу медији.

– Земља вечерас мисли на све своjе хероjе коjи су погинули за Француску и Сахел у операциjама Сервал и Баркан, мисли на ожалошћене породице, на све своjе рањене. Жртва ниjе узалудна – написао jе Макрон у обjави на Твитеру.

Гласине о смрти екстремистичког вође кружиле су недjељама у Малиjу мада то ниjесу потврдиле власти у региону.

Француска министарка одбране Флоранс Парли jе на Твитеру написала да jе то "одлучан ударац против терористичке групе" и додала да се "борба наставља".

Ал-Сахрави jе преузео одговорности за напад 2017. у Нигеру када су убиjена четири америчка воjника и четири припадника воjске Нигера. Његова група jе такође отимала странце у Сахелу и вjеруjе се да они jош држе Американца Џефриjа Вудкеа коjи jе отет из своjе куће у Нигеру 2016. године.

Екстремистички вођа рођен jе у спорноj териториjи Западноj Сахари и касниjе се придружио Фронту Полисарио. Провео jе неко вриjеме у Алжиру а затим отишао у сjеверни Мали гдjе jе постао важна фигура у групи познатоj као МУJАО, коjа jе контролисала велики сjеверни град Гао 2012. године.

Воjна операциjа предвођена Французима наредне године протjерала jе исламистичке екстремисте из мjеста Гао и других мjеста, мада су се ти елементи касниjе поново груписали и изводили нападе.

Француска воjска се бори против исламских екстремиста у области Сахела од интервенциjе 2013. у сjеверном Малиjу. Француска jе међутим недавно обjавила да ће сманjити воjно присуство у региону, са плановима о повлаченjу 2.000 воjника до почетка идуће године.

Малиjска група МУJАО вjерна jе регионалном огранку Ал Каиде, али jе 2015. године Ал Сахрави обjавио аудио поруку у коjоj изjављуjе приврженост групи Исламска држава у Ираку и Сириjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:31