Ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
23/11/2022 u 07:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gazprom prijeti smanjenjem dostave gasa Evropi

Iz ruskog državnog energetskog giganta istakli su da su neki tokovi gasa, koji se zadržavaju u Ukrajini, zapravo bili namijenjeni Moldaviji, optuživši Kijev da ometa tranzitnu isporuku od 52,52 miliona kubnih metara iz tranzita u Moldaviju

Ruska državna kompanija Gazprom zaprijetila je da će prekinuti dotok gasa u Evropu preko Ukrajine već naredne sedmice, zbog nelogičnosti u tranzitnim isporukama za Moldaviju.

U saopštenju koje prenosi Gardijan, iz ruskog državnog energetskog giganta istakli su da su neki tokovi gasa, koji se zadržavaju u Ukrajini, zapravo bili namijenjeni Moldaviji, optuživši Kijev da ometa tranzitnu isporuku od 52,52 miliona kubnih metara iz tranzita u Moldaviju, prenosi Klix.ba.

"Količina gasa koju isporučuje Gazprom za tranzit u Moldaviju preko Ukrajine, veća je od fizičke količine prenijete na granici Ukrajine sa Moldavijom", naveli su iz Gazproma.

Oni su upozorili da će od ponedjeljka početi sa smanjenjem isporuke gasa, ako tranzitna neravnoteža kroz Ukrajinu za potrošače iz Moldavije potraje.

Ukrajinski gasovod je posljednji preostali gasovod kojim se ruski prirodni gas i dalje dostavlja u Zapadnu Evropu, nakon što je Gazprom zatvorio snabdijevanje preko Sjevernog toka 1.

Ukrajina je negirala optužbe, rekavši da su sve količine gasa uredno dostavljene moldavskim potrošačima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. februar 2023 11:05