Тедрос Гебрејесус / - архива
29/05/2022 u 14:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гебрејесус: Дјеца данас, попут мене некада, одрастају у рату и глади

Сваке године више од 5.000.000 дјеце или не преживи сопствено рођење или умре прије петог рођендана од упале плућа, дијареје, маларије и других болести које се могу спријечити, истакао је генерални директор СЗО

Свјетска здравствена скупштина, највише тијело за доношење одлука Свјетске здравствене организације (СЗО), завршила је своје 75. годишње засиједање у Женеви. Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус истакао је у свом завршном обраћању да сваке године више од 5.000.000 дјеце или не преживи сопствено рођење или умре прије петог рођендана од болести које се могу спријечити.

"Почео сам недјељу говорећи о свом искуству одрастања у рату и трајним посљедицама које је то имало на мене. Данас има дјеце која, попут мене, широм свијета одрастају у рату, глади, сиромаштву и сталној опасности од болести", рекао је Тедрос Адханом Гебрејесус на затварању годишњег засиједања скупштине СЗО у Женеви.

Истакао је да сваке године више од 5.000.000 дјеце или не преживи сопствено рођење или умре прије петог рођендана од упале плућа, дијареје, маларије и других болести које се могу спријечити.

"Та дјеца су разлог зашто смо овде. Они су разлог зашто се окупљамо да замислимо бољи свијет, здравији свијет, безбједнији свијет, праведнији свијет", нагласио је Гебрејесус.

Нагласио је да та дјеца морају бити мотивација за све да, након што се врате у своје земље, примијене све договорене ланове и стратегије и наставе да раде у корист здравља и мира.

Свјетска здравствена скупштина је посљедњег дана засиједања усвојила Глобалну стратегију за превенцију и контролу инфекција, која има за циљ да умањи опасност од нових заразних болести и унаприједи спремност здравствених система да реагују у ванредним ситуацијама.

Резолуција, која долази у вријеме када је ковид 19 показао кључну улогу добре превенције и контроле заразних болести у заштити људи, пружа 13 препорука државама чланицама.

Раније ове недјеље, СЗО је објавила први глобални извјештај о инфекцијама, превенцији и контроли, напомињући да ће у сиромашнијим земљама 15 од 100 људи који посјете здравствену установу отићи са новом инфекцијом.

Такође, процјењују да ће половини свјетских здравствених установа недостају основне залихе воде.

Скупштина Свјетске здравствене организације (СЗО) је прије неколико дана изгласала и резолуцију која осуђује руске војне акције у Украјини за које тврде да су довеле до ванредне здравствене ситуације.

Резолуција је усвојена са 88 гласова "за" и 12 "против", уз 53 уздржаних, иако се на годишњим засиедањима скупштине СЗО одлуке доносе углавном консензусом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:15