/ - PHOTO BY ISAAC QUESADA ON UNSPLASH
24/01/2022 u 17:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гебрејесус: Опасно је мислити да је пандемија близу краја

Он је апеловао на оснаживање СЗО и на повећање финансирања те организације ради успјешније борбе против здравствених криза

Услови за развој нових сојева корона вируса и даље су идеални и опасно је мислити да је омикрон посљедњи или да је пандемија близу краја, упозорио је данас генерални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус, јављају агенције преносе медији.

На почетку састанка извршног одбора СЗО, Гебрејесус је рекао да би акутна фаза пандемије ипак могла да буде окончана ове године ако буду остварени неки кључни циљеви, наводећи да то "мора да остане колективни приоритет".

Он је казао да је крај глобалне ванредне ситуације због корона вируса могућ ове године уз остварење циљева као што су вакцинација 70 одсто становништва сваке државе до средине 2022. године, са фокусом на угрожене групе, и побољшање тестирања и праћења кретања вируса.

-Истина је да ћемо живети са ковидом у догледној будућности и да ћемо морати да научимо да управљамо њиме кроз одржив и интегрисан систем за акутне респираторне болести како бисмо се припремили за будуће пандемије. Али учење живота са ковидом не може да значи да прихватамо готово 50.000 смртних исхода недјељно од болести која се може спријечити и лијечити- навео је Гебрејесус.

Он је апеловао на оснаживање СЗО и на повећање финансирања те организације ради успјешније борбе против здравствених криза.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:43