/ Фото: UN PHOTO/JEAN-MARC FERR
11/11/2021 u 17:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гејтс очекује нову пандемију: Биће много опаснија него корона

Ужаснут сам бројем смртних случајева од коронавируса и економском штетом насталом због пандемије, казао је он

Филантроп и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс сматра да је потребан велики истраживачки рад и десетине милијарди долара како би се свијет боље припремио за следећу пандемију.

Гејтс тврди да ће она бити много опаснија од ковида 19.

Рекао је да је "потпуно ужаснут" бројем смртних случајева од коронавируса и економском штетом насталом због пандемије и да би требало финансирати рад на побољшању вакцина, третмана и дијагностичких тестова који ће бити потребни за учинковитије сузбијање следеће пандемије.

Он је рекао да је незадовољан што нису направљене вакцине које би потпуно онемогућиле заражавање.

- Имамо вакцине које нам чувају здравље, спријечиле су у малој мери трансмисију вируса. Потребан нам је нови начин израде вакцина - напоменуо је он.

Гејст је критиковао и то што нема довољно ефективних третмана за ковид, додајући како би дексаметазон и нови антивирусни лијек молнупиравир могли да помогну.

Гејтс је још 2014. године упозорио да свијет није спреман за следећу пандемију, казао је како се нада да ће за пет година написати књигу о томе како то више није случај.

- Биће потребно десетине милијарди долара улагања у истраживање и развој и вјероватно око милијарду годишње за радну скупину за пандемију на нивоу Свјетске здравствене организације. Постоје природно узроковане епидемије и оне узроковане биотероризмом које би могле бити чак и горе од онога што доживљавамо данас. Развој медицинске науке требало би нам да праве алате. Дакле, то би нам требао бити приоритет. Следећа година је та у којој ћемо морати да издвојмо новац за те пројекте- закључио је он. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 11:47