Mesto: Las Vegas Datum: 06.01.2005 Dogadjaj: TEHNOLOGIJA - MAJKROSOFT - predsednik kompanije Majkrosoft (Microsoft) Bil Gejts govori na sajmu elektronike u Las Vegasu Licnosti: Bill Gates / - FONET/AP
20/01/2022 u 14:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гејтс упозорио на пандемију гору од ковида

Гејтс је рекао да су два велика донатора развоја вакцине током пандемије ковида 19, ЦЕПИ и америчка влада, били "храбри" јер су уложили у развој потенцијалних вакцина

Бил Гејтс, оснивач Microsofta, позвао је богате земље да уложе милијарде долара у развој вакцина како бисмо се могли припремити за сљедећу глобалну епидемију.

Гејтс је казао да иако су делта и омикрон варијанте ковида 19 неке од најзаразнијих вируса до сада, у будућности би нас могао задесити једнако заразни патоген, али с много већом стопом смртности, преноси Index.

Фондација "Bill & Melinda Gates" и британски "Wellcome Trust" донирали су 300 милиона долара Коалицији за иновације у припреми за епидемију (ЦЕПИ), која је помогла при формирању програма Цоваx који обезбјеђује вакцине земљама с ниским и средњим дохотком.

Организација настоји прикупити 3,5 милијарди долара како би се могло смањити раздобље добијања нове вакцине на само 100 дана. Гејтс је казао да су свјетски приоритети "чудни" те да се данас филантропи и богате владе морају укључити у рјешавање проблема неједнаке расподјеле вакцина.

 - Када је ријеч о трошењу милијарди за спасавање трилиона у смислу економске штете и десетина милиона живота, рекао бих да се ради о прилично доброј полиси осигурања - рекао је Гејтс, напомињући како би такав наизглед огроман напор, чак и у економском смислу, спријечио много гору штету.

Гејтс је рекао да су два велика донатора развоја вакцине током пандемије ковида 19, ЦЕПИ и америчка влада, били "храбри" јер су уложили у развој потенцијалних вакцина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 19:39