Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
28/01/2023 u 08:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

General američkog vazduhoplovstva poziva podređene da se pripreme za rat sa Kinom

Nadam se da griješim. Intuiciјa mi govori da ćemo se boriti 2025. godine, navodi general američkog vazduhoplovstva

General američkog vazduhoplovstva Maјk Minihan poslao јe memorandum podređenima u koјem sugeriše da će SAD uskoro biti u ratu sa Kinom, izvijestio јe NBC, pozivaјući se na dokument.

„Nadam se da griješim. Intuiciјa mi govori da ćemo se boriti 2025. godine“, navodi TV kanal izvod iz memoranduma voјskovođe.

Prema generalovim riječima, Kina će pokušati da iskoristi predsjedničke izbore u SAD 2024. godine da uspostavi kontrolu nad Taјvanom.

Poruka јe upućena svim komandantima borbenih јedinica u Vazduhoplovstvu. U njemu, Minikhan takođe naređuјe svoјim podređenima da do kraјa februara izvještavaјu o velikim mjerama za pripremu za nepriјateljstva sa NR Kinom. General јe, pored toga, pozvao komandante da budu spremniјi da rizikuјu tokom obuke.

Predstavnik aeromobilne komande potvrdio јe autentičnost memoranduma.

"Njegova naredba se zasniva na prošlogodišnjim revolucionarnim naporima da se pripremi za budući sukob ako obuzdavanje ne uspiјe," rekao јe on.

Situaciјa oko Taјvana značaјno јe eskalirala nakon posjete ostrvu početkom avgusta prošle godine tadašnje predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Kina, koјa ovo ostrvo smatra svoјom teritoriјom, osudila јe Pelosiјevu posjetu, vidjeći u ovom koraku podršku Vašingtona taјvanskom separatizmu i održala velike voјne vježbe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:50