Ujedinjene nacije / - FOOT: SHUTTERSTOCK
23/05/2024 u 07:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Generalna skupština UN danas o Rezoluciji o Srebrenici: Sjednica počinje u 16 časova

Članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) trebalo bi danas da glasaju o Predlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici. Rezolucija je uvršten u dnevni red 82. Plenarnog sastanka pod tačkom Kultura mira, koji je zakazan za 16 časova po centralnoevropskom vremenu.

Rezoluciju, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, sponzorisalo je 38 država.

Crnogorski premijer Milojko Spajić najavio je 9. maja, na Premijerskom satu u Skupštini, da će Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici.

Crna Gora je u međuvremenu podnijela dva amandmana na Predlog rezolucije kojima se ističe da je krivica za zločin genocida individualna i da ne može biti pripisana nijednom narodu, etničkoj ili vjerskoj grupi, uz ukazivanje na neophodnost očuvanja odredaba Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Spajić je, nakon što su crnogorski amandmani prihvaćeni, ocijenio da je to veliki uspjeh crnogorske diplomatije i korak ka pomirenju unutar Crne Gore, ali i regiona.

Vučić: Sjutra će se vidjeti ko su prijatelji, a ko prijatelji nikad nisu bili

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je Rezolucija o Srebrenici politička deklaracija kojom se želi „staviti kolektivni žig na čelo jednog naroda“.

On je kazao da je za njega "odvratna igra" oko amandmana koje je podnijela Crna Gora i da će cijelu istinu, sa kim su pregovarani i zašto, iznijeti po povratku iz Njujorka.

- Riječ je o igri kojom je trabalo Srbiji da se zapuše usta. Nijeste se sa Srbijom dogovarali oko amandmana za Rezoluciju, rekao je Vučić.

Stalna predstavnica Njemačke u UN Antje Leendertse predstaviće danas Rezoluciju u Generalnoj skupštini UN, nakon čega bi trebalo da uslijedi glasanje.

Od crnogorskih amandmana ostali samo dugmići

Sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija pratiće diplomate iz Stalne misije Crne Gore pri UN-u sa sjedištem u Njujorku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jul 2024 18:39