Антонио Гутереш / - РТС
28/04/2022 u 06:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Генерални секретар УН: Овај рат се неће завршити захваљујући састанцима

Он каже да је порука УН на састанку лицем у лице са Путином била иста као она коју су УН послале на почетку сукоба - руска инвазија на Украјину крши Повељу УН и мора се окончати што је прије могуће.

Генерални секретар УН, који је синоћ допутовао у Кијев да се данас састане са украјинским предсједником Володимиром Зеленским, прокоментарисао је недавни састанак са руским предсједником Владимиром Путином.

Он каже да је порука УН на састанку лицем у лице са Путином била иста као она коју су УН послале на почетку сукоба - руска инвазија на Украјину крши Повељу УН и мора се окончати што је прије могуће. Међутим, Гутереш је свој састанак са Путином описао као „веома користан“.

У интервјуу за Си-Ен-Ен, генерални секретар УН је изразио забринутост због руских кршења међународног права, људских права и „могућности чињења ратних злочина”.

Гутереш је бранио улогу УН у покушајима да се оконча рат који траје мјесецима.

- Овај рат се неће завршити захваљујући састанцима. Овај рат ће се завршити када Руска Федерација одлучи да га оконча и када се - након прекида ватре - појави могућност озбиљног политичког договора. Можемо одржавати састанке на неодређено вријеме, али они неће прекинути рата - рекао је Гутереш.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:51