/ - РТС, Антонио Гутереш
01/11/2021 u 16:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Генерални секретар УН: Сами себи копамо гробове

Доста је било самоубијања угљеником. Доста је било третирања природе као тоалета, навео је он

Говорећи на отварању самита COP26 у Глазгову генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш указао је да је куцнуо последњи час да се зауставе климатске промјене и оцијенио да "сами себи копамо гробове" уколико то не учинимо, преноси Nova S.

-Или ћемо то зауставити или ће нас зауставити. И вријеме је да се каже, доста. Доста је било самоубијања угљеником. Доста је било третирања природе као тоалета. Доста је било сагоријевања, бушења и рударења, све дубље и дубље. Сами себи копамо гробове-поручио је генерални секретар УН Антонио Гутереш, преноси CNN.

Он је указао на важност достизања циља од 100 милијарди долара годишње за финансирање заштите климе у сиромашним земљама колико је обећано на самиту у Паризу 2015. године.

-Договорена финансијска обавеза против климатских промјена у износу од 100 милијарди долара годишње као подршка земљама у развоју мора постати реалност. Ово је кључно за враћање повјерења и кредибилитета- рекао је Гутереш и поздравио напоре Канаде и Њемачке да се постигне тај циљ, пеноси  лондонски дневник Гардијан.

Он је предочио да су осим тих обећаних 100 милијарди долара, земљама у развоју потребни далеко већи ресурси и за борбу против ковида-19 и имунизацију и за постизање одрживог развоја.

-Онима који највише пате, најмање развијеним земљама и малим острвским државама у развоју, потребно је хитно финансирање. Више јавног новца против климатских промена, више помоћи за развој, више грантова и лакши приступ финансирању-поручио је Гутереш и подсјетио да су земље чланице Г20 одговорне за 80 одсто емисије штетних гасова и стога имају већу одговорност.

Он је изразио увјерење да би богате земље требало сваке године да дефинишу нове обавезе, а не на сваких пет година као до сада.

-Немојмо гајити илузије: ако изостане преузимање конкретних обавеза током овог самита, све земље би морале поново да преиспитају своје националне климатске планове и политике, и то не на сваких пет година, већ сваке године све док се не постигне циљ – 1,5 степен Целзијуса, све док не престану субвенције за фосилна горива, све док не буде уведена такса на емисију угљеника и све док се не укине коришћење угља- рекао је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Он је поздравио планове одређеног броја земља да до средине овога века достигну нето нулту емисију угљеника.

-Формира се армија за климатске акције коју предводе млади људи и она је незаустављива. Све их је више, све су гласнији и увјеравам вас да они немају намеру да се повуку и оду. Ја стојим уз њих- поручио је Гутереш.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:56