/ - UNSPLASH, SAD ZASTAVA
09/02/2023 u 20:42 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Glas Amerike: SAD u Evropi planiraju trening centar za HIMARS

Predloženi HIMARS program bio bi dostupan zemljama NATO-a kojima je odobrena inostrana vojna prodaja dalekometnih artiljerijskih sistema, što uključuje države poput Estonije, Poljske i Rumunije, na istočnom krilu NATO-a

Vojska Sjedinjenih Država planira da u Evropi organizuje trening centar u kojem bi NATO saveznike obučavala za upotrebu Visokomobilnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS), za kojima je interesovanje u velikoj mjeri poraslo zbog uspješne primjene u Ukrajini, prenosi Glas Amerike.

- Još smo u preliminarnim fazama, ali to bi bilo područje u okviru kojeg bismo možda doveli nekoliko zemalja na jednu lokaciju - rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike komandant V. korpusa, general pukovnik Džon Kolašeski, koji je nadležan za operacije američke vojske duž istočnog krila NATO-a.

Ta informacija je saopštena nakon što je Stejt Department u utorak odobrio potencijalnu prodaju 18 HIMARS-a Poljskoj, zajedno sa stotinama navođenih višecijevnih raketnih sistema i desetinama vojnih taktičkih raketnih sistema. Poljska Vlada zatražila je tu prodaju, koja se procjenjuje na 10 milijardi dolara.

Predloženi HIMARS program bio bi dostupan zemljama NATO-a kojima je odobrena inostrana vojna prodaja dalekometnih artiljerijskih sistema, što uključuje države poput Estonije, Poljske i Rumunije, na istočnom krilu NATO-a.

- Oni [NATO] vide brutalnost onoga što se dogodilo u Ukrajini i postoji osjećaj hitnosti, postoji osjećaj svrhe. Svih 30 nacija je ujedinjeno da se okupe u ovoj efikasnoj odbrani NATO-ovog terena - rekao je Kolašeski.

Estonski ministar obrane Hano Pevkur rekao je za Glas Amerike ranije ove sedmice da je "jedna od najvećih naučenih lekcija" iz rata u Ukrajini da je "dalekometno oružje izuzetno važno". HIMARS je zaslužan za promjenu momentuma u ratu, koji je prije njegovog korištenja bio na strani Rusije.

Estonija je kupila šest HIMARS jedinica za koje se očekuje da će biti isporučene između 2024. i 2025. godine. Jedan američki HIMARS vod obezbjeđuje dodatne odbrambene sposobnosti na Baltiku, a Pevkur je rekao da vojnici iz te grupe dozvoljavaju estonskim snagama da započnu obuku na raketnim sistemima već "danas", kako bi bili spremni za upotrebu "od prvog dana".

Poljska akademija za Ejbramns tenkove

Kolašeski je rekao da bi predloženi trening centar za obuku iz HIMARS-a bio slično organizovan kao Akademija za obuku na Ejbrams tenkovima, otvorena u blizini grada Poznan u Poljskoj prošle godine. Ideja je bila da se poljske snage upoznaju sa borbenim tenkovima Ejbrams, proizvedenim u SAD. Poljska je bila prvi evropski saveznik koji je nabavio Ejbrams, kupivši 250 tenkova M1A2 prošle godine i 116 tenkova M1A1 u januaru.

Dio programa Ejbrams uključuje obuku u kojoj se poljske snage pridružuju tenkovskim jedinicama kako bi proučavale kako servisirati tenkove i pucati iz njih, navodi Kolašeski.

Otkako je Ejbrams akademija otvorena prošlog ljeta, iz nje je već diplomirala klasa poljskih operatera tenkova i klasa vojnika koji su zaduženi za njihovo održavanje.

Poljska je ubrzanim tempom postala vojni centar za američke snage u istočnoj Evropi i bila je otvoreni zagovornik slanja zapadnih tenkova u Ukrajinu.

Egzistencijalna prijetnja

Poljski ministar odbrane Marijuš Blašcak rekao je u subotu da je Poljska započela obuku ukrajinskih vojnih snaga na tenkovima Leopard 2 njemačke proizvodnje.

Upitan hoće li se trening centar za obuku na tenkovima Ejbrams u Poljskoj koristiti za obučavanje Ukrajinaca, Kolašeski je za Glas Amerike izjavio da "trenutno nema odluke o tome".

Nakon što je predsjednik Džo Bajden prošlog mjeseca najavio da će SAD ukrajinskim snagama poslati tenkove Ejbrams, Pentagon je u međuvremenu saopštio da će prvo morati nabaviti te tenkove pošto u američkim zalihama nema viška. To će odgoditi isporuku tenkova Ukrajini.

Međutim, očekuje se da će tenkovi Leopard 2 i britanski tenkovi Čelindžer 2 stići na ukrajinsko ratište čim završi obuka ukrajinskih vojnika.

- Na tenkove smo dugo čekali... I stvarno se nadam da nismo zakasnili s tim - rekao je ministar Pevkur Glasu Amerike.

Na upit da li je realno očekivati da će ukrajinske snage upravljati tenkovima Leopard 2 ili Čelindžer u roku od nekoliko mjeseci, Kolašeski je odgovorio: "Mislim da jeste."

- Oni su veoma motivisani. Jedva čekaju. Ovo je za njih egzistencijalna prijetnja - dodao je.

Glas Amerike je od Pentagona tražio pristup američkim snagama koje obučavaju Ukrajince u Njemačkoj, te pristup Akademiji za obuku na tenkovima Ejbrams u Poljskoj, ali zahtjev je odbijen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 02:55