криптовалуте, биткоин / - ФОТО: Дан
08/12/2021 u 13:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главне криптовалуте у свијету

Тржиште криптовалута из године у годину све више бива затрпано различитим врстама криптовалута, што ствара велику конкуренцију онима које су присутне још од почетка њиховог развоја.

Како поједини прорачуни показују, тренутно је у свету преко 8.000 различитих врста криптовалута, тачније између 8.000 и 10.000, а само у овој години појавило се неколико десетина њих. С обзиром да је све већи број корисника криптовалута појава нових сигурно ће се тек наставити.

Врсте криптовалута

Неке од најпознатијих и најкоришћенијих врста криптовалута тренутно јесу чувени Биткоин, затим Етхереум, Даш, Литекоин и бројни други. Иако је разлика између њих углавном само у вредности, конкуренција је велика. Међу бројним врстама криптовалута издвојићемо две најпознатије и најкоришћеније, те вас упознати са њиховим историјатом, развојем и вредностима.

Биткоин

Битцкти његове осцилације у вредности. Оно што је, ипак, неоспориво јесте то да, упркос бројним поменама његове вриједности на берзанском тржишту, Битцоин остаје лидер у дигиталним валутама.

Биткоин је врста дигиталног новца која је првобитно направљен као отворени софтвер. Од његовог настанка до данас, када је скочио за 100 одсто, дошло је до велике промене у његовој вредности.

На почетку развоја његова вредност износила је око 0,30 долара. Услед повећања корисника расте и његова вредност.

Ове године његова вредност бележи можда и највеће осцилације од зачетка. Тако је од рекордног пада на 30.000 средином године, порастао за 100 посто. Због тога је порасла заинтересованост за улагање, те се све већи број корисника опредељује за овај вид зараде.

Етхереум

Етхереум, једна од најпознатијих криптовалута након Биткоина, настала је 2016. године, када је објављења њена прва верзија под називом Фронтиер. Осам месеци након прве верзије, светлост дана угледала је и друга, стабилнија верзија, која се звала Хоместед. Идејни творац ове криптовалуте био је млади програмер Виталик Бутерин.

Након инцидента у мају 2016. године када је хакована Децентрализована аутономна организација (ДЕО) и украдено 50 милиона долара Етхереума, схватили су да морају много више порадити на заштити података и безбедности. Стога, у јулу исте те године, долази до раздвајања Етхереума на два “блока”, односно мреже – Етхереум (ЕТХ) и Етхереум Класик (ЕТК). Убрзо након тога свако је наставио “својим путем”, те се Етхереум оградио од свог некадашњег “партнера” ЕТК-а.

Ова криптовалута достиже тржишну, односно берзанску вредност годину и седам месеци након оснивања. Она је тада износила милијарду долара.

У 2017. Години Етхереум бележи скок, те премашује цифру од 100 долара, а када су добили и подршку Русије, његова вриједност достиже 400 долара. Крајем исте године цена Етхереума била је 800 долара, док је у јануару 2018. достигла вриједност од 1.418 долара.

Његова тренутна вредност износи око 4.202 долара, а с обзиром да криптовалуте ове године достижу високу вредност, вероватно ће Етхереум све више вредети.

Литекоин

Ова криптовалута на тржипшту се појавила 2011. Године. Јако је повољна из разлога што је потребно мање времена за креирање блока, а уз то повећава горњу границу када је реч о кретању новца.

Због оваквих предности у свету криптовалута носи назив “сребрна криптовалута”, након биткоина који беспоговорно држи високо прво место.

Карактерише је висок ниво безбедности и ефикасности, а базирана је на блоцкцхаин технологији.

“Рударење” ове криптовалуте могуће је и преко обичних рачунара, с тим да је у том случају приход одста мањи.

Даш

Дасх је једна од новијих криптовалута, настала 2017. Ггдине. Упркос томе што је доста “млада” у овој области, бележи учестали раст и велику популарност.

Ради на принципу децентрализације и јако је аутономан.

Написан је у Ц++ програму, а карактерише је изразита приватност корисника, као и брзина трансакција.

Нјегова тренутна вредност износи око 185 америчких долара.

Тетер

Ова криптовалута настала је 2014. године. његово првобитно име било је РеалКоин, док је у новембру исте године промењен у Тетхер.

Везан је за амерички долар, а на основу повезаности са фиат валутом корисницима омогућава минималне трошкове трансакције. Томе треба придодати и изразиту стабилност.

На почетку ове године налазио се на високом трећем месту по тржишној капитализацији, а на свом тржишту се налази међу најпопуларнијим криптовалутама.

Нјегова тренутна вредност износи око 1,00 америчких долара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 02:37