Alek Boldvin / - INSTAGRAM
01/02/2023 u 09:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Glumac Alek Boldvin optužen za ubistvo iz nehata

"Samo na dan pucnjave, prema dokazima, u kratkom periodu prije ručka i prije vremena pucnjave, dogodilo se najmanje deset slučajeva nesmotrenog ponašanja i izostanka potrebne provjere, u šta ne spada Boldvinovo nesmotreno rukovanje pištoljem"

Glumac Alek Boldvin i osoba zadužena za izdavanje oružja na snimanju filma "Rđa" (Rust), Hana Gutijerez Rid optuženi su za ubistvo iz nehata prilikom snimanja tog filma 2021. godine, kada je smrtno stradala snimateljka Galina Hačins.

Tužiteljka Meri Karmek-Oltviz podigla je optužnicu poslije više mjeseci nagađanja da li ima dovoljno dokaza da je Boldvin počinio to krivično djelo, kada je, spremajući se za snimanje jedne scene, držao u ruci revolver koji je ispalio prave metke a oni su usmrtili Galinu Hačins, prenosi Glas Amerike.

U optužnici, u kojoj se Boldvin pominje kao glumac i producent filma, navodi se: "Samo na dan pucnjave, prema dokazima, u kratkom periodu prije ručka i prije vremena pucnjave, dogodilo se najmanje deset slučajeva nesmotrenog ponašanja i izostanka potrebne provjere, u šta ne spada Boldvinovo nesmotreno rukovanje pištoljem".

Holivudski glumac je odbacio odgovornost za pucnjavu, navodeći da je otpustio sigurnosni mehanizam na pištolju, ali da nije povukao okidač, i da je posao Gutijerez Rid i drugih profesionalaca zaduženih za oružje bio da se postaraju da u pištolju nema pravih metaka.

Tužilaštvo će imati težak zadatak da ubijedi porotu da je Boldvin krivično odgovoran za tragediju na snimanju filma "Rđa", smatraju pravni eksperti.

Gutijerez Rid izjavila je da je provjerila da li su meci koje je ubacila u pištolj bili "ćorci" prije nego što ga je predala prvom pomoćniku reditelja Dejvu Holsu. Hols je pištolj predao Boldvinu rekavši mu da u pištolju nema pravih metaka, navodi policija.

Hols je priznao krivicu za krivično djelo "nižeg stepena" i očekuje se da će sarađivati sa istragom.

On je 13. decembra svjedočio pred Biroom za bezbjednost radnika u američkoj državi Nju Meksiko kada je izjavio da je Gutijerez Rid predala pištolj Boldvinu, te da nikada nije rekao da je kopija revolvera Kolt predata Boldvinu - pištolj bez metaka.

Smjernice za bezbjednost vatrenog oružja u filmskoj industriji nalažu glumcima da pretpostavljaju da je pištolj koji koriste napunjen ćorcima. Bojeva municija je strogo zabranjena.

U novim dokumentima podnijetim sudu tužioci navode da su nesmotreni propusti u bezbjednosti pratile produkciju filma od početka. Oni kao propuste navode to što se Boldvin kao glumac nije pojavio na obaveznoj obuci za vatreno oružje pre snimanja, i da je u ulozi producenta odlučio da sarađuje sa Gutijerez Rid koja nema dovoljno profesionalno iskustvo.

Boldvinov advokat Luk Nikas odbio je da komentariše tvrdnje optužbe i pozvao se na raniju izjavu da se radi o užasnom kršenju pravde protiv čega će se on i njegov klijent boriti i gde će pobijediti.

"Boldvin nije imao razloga da vjeruje da je bio pravi metak u pištolju ili bilo gdje na snimanju. On se oslanjao na profesionalce sa kojima je radio", navodi se u saopštenju advokata.

Sud će odlučiti da li ima dovoljno dokaza da se za ovaj tragičan slučaj pokreće sudski postupak, a donošenje odluke bi moglo da traje do 60 dana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:23