/ - фото илустрација
05/01/2022 u 16:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Google под појачаним надзором регулатора за тржишну конкуренцију

Појачани регулаторни надзор трајаће пет година

Њемачки регулатор за тржишну конкуренцију саопштио је да ће Google подвргнути појачаном надзору због изузетно важне позиције која утиче на низ тржишта, а под лупом су и Амазон, Apple и Facebook-ovа Мета.

Google-ov власник Alphabet испуњава критеријуме за провјеру, према проширеним надзорним овлашћењима за регулацију великих интернет фирми, утврдио је регулатор.

- Савезни уред за картеле сада се може ухватити у коштац с конкретним облицима понашања који штете конкуренцији. Већ смо почели интензивније проучавати Google-ovu обраду личних података, као и ону Google News Showcasea- рекао је предсједник уреда Andreas Mundt.

Google нуди читаву лепезу интернет услуга и софтверских производа, укључујући претраживач, карте и услуге навигације, видео-услугу Youtube, browser Chrome, мобилни оперативни систем Андроид, трговину апликација Play Store и услугу електронске поште Gmail, подсјећа регулатор.

Компанија их највећим дијелом нуди бесплатно, а финансира се приходима од оглашавања. Томе ваља додати и продају огласног простора другим предузећима и услугу праћења понашања корисника.

Google је зато изузетно важан за тржишну конкуренцију и моћан, што му отвара велики простор за злоупотребу, тумаче у уреду одлуку о појачаном надзору америчког дива.

Појачани регулаторни надзор трајаће пет година.

- Уред анализира и друге компаније, укључујући Амазон, Аппле и Фацебоокову власницу Мету- додао је Мундт.

Портпаролка Google-a саопштила је да су увјерени да послују у складу с њемачким прописима.

- Ако се покаже да су измјене нужне, наставићемо конструктивну сарадњу са Савезним уредом за картеле како бисмо пронашли рјешења која ће грађанима и компанијама у Нјемачкој омогућити да и даље користе наше производе како им одговара- рекла је портларполка.

Google-ova употреба личних података под лупом је од маја прошле године, а у јуну уред је одлучио проучити и и одабир вијести понуђених у оквиру Google News Showcasea.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 18:07