/ - Фото: Твитер
04/06/2022 u 17:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гори дрвени манастир у Доњецку, Украјина и Русија размjењују оптужбе

Овај споменик културе саграђен је 1912. године и преживио је два свjетска рата и инвазију нацистичке Њемачке

Дрвени манастир Свих Светих у Доњецку, саграђен 1912. године, захватио је пламен услед ратних дејстава која се дешавају на том подручју.

Украјина за гађање манастира оптужује руске снаге, док руско министарство одбране трвди да су манастир запалили украјински борци приликом повлачења.

Амбасада Украјине у Београду саопштила је да у Доњецкој области гори дрвени манастирски скит Свих Светих Свјатогорске лавре Украјинске православне цркве – Московске патријаршије (УПЦ МП), споменик културе саграђен 1912. године, који је преживио два свjетска рата и инвазију нацистичке Њемачке.

Из Амбасаде додају да је УПЦ МП потврдила да су манастир напале руске снаге и да је пламен у потпуности захватио главни храм манастира.

- Путиновим хордама, које уништавају православне светиње, ништа није свето. Ништа није ни чудно, с обзиром да је руски диктатор у безбожном Совјетском Савезу, о коме он и сада машта, радио за KГБ и прогонио цркву- наводи се у саопштењу Амбасаде.

Руско министарство одбране саопштило је да су манастир запалили украјински борци повлачећи се из Свјатогорска, а да су после паљевине великом брзином кренули у правцу југа, ка насељу Сидорово које контролишу украјинске трупе, преноси ТАСС.

Министарство додаје да је на манастир испаљен пројектил великог калибра и то из митраљеза постављеног на украјински оклопни аутомобил "Kозак".

Русија тврди да њене јединице које се налазе северно од Свјатогорска не изводе борбена дејства у овој области и не гранатирају "територију Свјатогорског историјско-архитектонског резервата".

Из Амбасаде Украјине тврде да је Русија 1. јуна пуцала на лавру у Свјатогорску, када су погинула два монаха и монахиња, а пет особа је тешко повријеђено.

Један од тешко повријеђених је касније преминуо.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 09:35