/ - PHOTO BY DAVID VON DIEMAR ON UNSPLASH
25/04/2023 u 08:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Građani oteli uhapšene mafijaše od policije pa ih kamenovali i zapalili na ulici

Nacionalna policija Haitija je u gradskom naselju Canape Vert rano u ponedjeljak zaustavila minibus, zatim ga pretražila u potrazi za krijumčarenom robom

Naoružana rulja je u glavnom gradu Haitija, gdje već neko vrijeme "caruje" bezvlašće, izvukla iz policijskog pritvora, pretukla i spalila 13 osumnjičenih članova mafije, koje je policija bila upravo uhapsila.

Nacionalna policija Haitija je u gradskom naselju Canape Vert rano u ponedjeljak zaustavila minibus, zatim ga pretražila u potrazi za krijumčarenom robom. Zaplijenili su oružje, a osumnjičene su pokušali da privedu nakon čega su ih linčovali građani.

Naime, njih 13 je oteto od policije, ali u izvještaju se ne navodi kako su uspjelida preuzmu kontrolu nad osumnjičenima. Kamenovani su i pretučeni, a na kraju su im stavili gume, polili ih benzinom i spalili, prenosi reporter AP-a koji je vidio tijela dok gore.

S obzirom na to da je taj dan bilo mnogo pucnjave u glavnom gradu, pretpostavlja se da je osumnjičena grupa, s obzirom na to da je bila naoružana, krenula u drugi dio grada da pomognu članovima mafije u borbi sa policijom. Međutim, u tome su ih spriječili policajci, ali su im naoružani građani na kraju presudili.

Događaj je privukao i stotine posmatrača koji su zaklanjali nos od isparenja iz vatre, a neki su prokomentarisali kasnije da je osumnjičene zapravo ubila policija, a da su građani samo došli i zapalili ih, prenosi Klix.ba.

Inače, na Haitiju već dugo traje haos i bezakonje, pogotovo nakon što je ubijen predsjednik Jovanel Mojsia u julu 2021. godine. Sada državu vodi premijer Ariel Henri, ali on nije uspio obuzdati bande koje kontrolišu oko 60 posto kapitala u državi.

Nesigurnost u glavnom gradu je prema procjenama UN-a dostigla nivo koji imaju zemlje u ratu. Naoružane bande se međusobno takmiče i bore za teritoriju prilikom čega njihovi sukobi postaju sve nasilniji i kobniji. Njihovo nasilje u pet dana dovede i do 70 mrtvih, među kojima bude i žena i djece.

Premijer i zvaničnici UN-a su bviše puta pozvali na raspoređivanje međunarodnih snaga koja bi pomogla njihovoj policiji u borbi, međutim, nijedna država se do sada nije ponudila da to uradi. SAD pokušavaju uvjeriti Kanadu da preuzme tu ulogu, ali se premijer Džastin Trudo do sada uspješno opirao.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:56