Kakha Kaladze / - TBILISI
07/05/2023 u 08:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Gradonačelnik Tbilisija: Sankcije Rusiji bile bi harakiri za Gruziju

Gradonačelnik Tbilisija uporedio je sankcije Rusiji sa samoubistvom za Gruziju i napomenuo da je glavni zadatak vladajuće partije da obezbijedi stabilnost, ekonomski rast i mir

 Uvođenje sankcija Rusiji bilo bi pogubno za Gruziju, rekao je gradonačelnik Tbilisija Kakha Kaladze. On je istakao da su republičke vlasti „apsolutno otvoreno“ izjavile da se neće pridružiti antiruskim ograničenjima. 

-Kako možete da se pridružite sankcijama, a niste sigurni da ćemo time naškoditi Rusiji? Naprotiv, mi bismo sami sebi naudili, a to bi bio hara-kiri - rekao je Kaladze. 

Gradonačelnik je istakao da je glavni zadatak vladajuće partije “Gruzijski san” da obezbijedi stabilnost, ekonomski rast i mir, a sukob iz 2008. pokazao je koliku štetu državi mogu da nanesu vojne operacije. 

Kaladze je naveo razlog zašto Gruziji nije dodeljen status kandidata za EU 

Gruzija je nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini odlučila da ne uvodi sankcije Moskvi. Gruzijski premijer Irakli Garibašvili objasnio je da deluje u interesu zemlje i naroda. Rusko rukovodstvo je saopštilo da Vašington, Brisel i London pokušavaju da ubijede rukovodstvo Gruzije „u potrebu otvaranja takozvanog drugog fronta“ kako bi povratili kontrolu nad Abhazijom i Južnom Osetijom. Konkretno, o tome je govorio šef Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin. 

Garibašvili je rekao da njegova stranka neće dozvoliti otvaranje drugog fronta u Gruziji sve dok je na vlasti. Kaladze se 1. maja požalio da Gruzija nije dobila status kandidata za članstvo u EU zbog svog stava o antiruskim sankcijama. 

-Rekao sam mnogo puta i ponoviću da je Gruzija zaslužila status kandidata za Evropsku uniju. Prvi smo to zaslužili. Uvek ću se radovati uspehu Ukrajinaca. Međutim, ako gledate realno, sa parametrima i brojkama, Gruzija je prva koja je preduzela konkretne korake – da sprovede reforme, da se bori protiv korupcije - kaže gradonačelnik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 01:15