ZELENSKI I Micotakis / - TWITTER/VOLODIMIR ZELENSJI
21/08/2023 u 22:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grčka će obučavati ukrajinske pilote na avionima F-16, pružiti vojnu pomoć u obnovi

Nakon sastanka sa Zelenskim, koji je došao na neformalnu večeru lidera sa Balkana i najviših zvaničnika Evropske unije povodom 20. godišnjice usvajanja Solunske deklaracije, grčki premijer je izrazio punu podršku Kijevu u borbi protiv ruske invazije i osudio ruske "ratne zločine"

Grčka će obučavati ukrajinske pilote na borbenim avionima F-16, rekli su čelnici ove dvije zemlje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je naveo da je Ukrajina, osim za obuku, jako zahvalna i za novi odbrambeni paket koji je Grčka obećala Ukrajini.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je, pak, na zajedničkoj pres-konferencije naglasio da će Grčka pomoći u obnovi Ukrajine, sa fokusom na grad Odesu, prenosi RSE.

Holandski premijer Mark Rut izjavio je u nedjelju da će Holandija i Danska isporučiti neodređeni broj borbenih aviona F-16 Ukrajini čim se ispune uslovi za transfer.

Ovo obećanje dolazi nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države odobrile moguću isporuku borbenih aviona od strane Amsterdama i Kopenhagena.

Od početka rata, Ukrajina intenzivno lobira u međunarodnoj zajednici kako bi dobila ove avione, a konačno je prevladala američku neodlučnost u maju, kada je američki predsjednik Džo Bajden podržao programe obuke za ukrajinske pilote na F-16.

F-16 Fighting Falcon je laki borbeni avion koji je prvobitno dizajniran 1970-ih.

Prvi put je uveden u službu 1979. godine i intenzivno ga je koristilo američko ratno vazduhoplovstvo u oba rata u Iraku i u Avganistanu.

Ukrajina trenutno upravlja malim vazdušnim snagama temeljenim na sovjetskim avionima, ali nisu dorasli ruskim ekvivalentima.

Šta je Zelenskom još obećao Micotakis?

Kirijakos Micotakis je obećao Volodimiru Zelenskom nastavak grčke vojne podrške Ukrajini koliko god bude potrebno, kao i pomoć u poslijeratnoj obnovi.

Nakon sastanka sa Zelenskim, koji je došao na neformalnu večeru lidera sa Balkana i najviših zvaničnika Evropske unije povodom 20. godišnjice usvajanja Solunske deklaracije, grčki premijer je izrazio punu podršku Kijevu u borbi protiv ruske invazije i osudio ruske "ratne zločine", prenosi agencija AP.

Micotakis je obećao da će Grčka "ostati na strani vlade i herojskog naroda" Ukrajine "koliko god vremena bude potrebno da se postigne taj sveti cilj".

Istakao je i da će Grčka učestvovati u "titanskom" projektu rekonstrukcije Ukrajine po okončanju borbi.

Zelenski, koji je u posljednja tri dana posjetio četiri glavna grada u EU, rekao je da je Micotakis izložio prioritete Ukrajine u ratu protiv Rusije i istakao doprinos grčkih brodarskih kompanija ukrajinskom izvozu žitarica.

Zelenski i Micotakis su potpisali zajedničku deklaraciju o grčkoj podršci ulasku Ukrajine u NATO, "kada se saveznici slože i uslovi ispune". Zelenski se poslije Micotakisa sastao i sa predsjednicom Grčke, Katerinom Sakelaropulu.

Grčka se pridružila partnerima u NATO-u i EU u snažnoj podršci Ukrajini u borbi protiv ruske invazije i pružila je vojnu pomoć Kijevu u vidu oklopnih transportera i municije.

Međutim, Atina se oduprla pritisku da Kijevu isporuči ruski raketni sistem protivvazdušne odbrane stacioniran na ostrvu Kritu. Grčka ima značajan program nabavke oružja zbog napetih odnosa sa susjednom Turskom, njenim saveznikom u NATO-u, ali i historijskim regionalnim rivalom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 10:44