Photo by Sigmund on Unsplash
21/08/2021 u 17:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Грчка подигла зид због избјеглица из Авганистана

Према извјештајима НАТО-а, више од 18.000 људи је одлетјело од када су милитанти заузели главни град Кабул 15. августа

Грчка је подигла 40 километара дуг зид са оградом и надзором на граници са Турском због могућности доласка избјеглица из Авганистана.

-Не можемо пасивно чекати потенцијални долазак-рекао је министар за цивилну заштиту Михалис Крисохоидис и додао да ће границе Грчке остати „неповрједиве“.

Нјегов коментар је уследио након што је Турска позвала земље Европске уније да преузму одговорност за избјеглице из Авганистана, јавља ББЦ.

У телефонском разговору са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом, предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган је рекао да пораст у доласцима људи из Авганистана може да представља „озбиљан изазов за све“.

Грчка, која је једна од првих земаља ЕУ у које избјеглице улазе из Турске, објавила је да би могла да врати назад све Авганистанце који илегално уђу у земљу. Грчка је 2012. подигла и 10,5 километара дуг зид на граници са Турском који је требало да заустави улазак миграната из те земље.

Копнена граница између Грчке и Турске је дуга више од 200 километара и углавном је одређена ријечним токовима. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борел рекао је 19. августа да европски блок има „моралну дужност“ да спаси што више Авганистанаца који су раније радили у канцеларијама ЕУ, али да неће бити могуће извући све те људе.

Према извјештајима НАТО-а, више од 18.000 људи је одлетјело од када су милитанти заузели главни град Кабул 15. августа.

Хиљаде људи и даље се налазе на аеродрому, гдје су наоружани припадници талибана апеловали на оне без путних исправа да се врате куц́и. Централна власт у Кабулу потписала је 15. августа капитулацију и мирно предала власт представницима талибана, а предсједник је напустио државу. Талибани су потом објавили да су преузели контролу над земљом, којом су владали од 1996. до 2001, преноси РСЕ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 06:52