KIRIJAKOS MICOTAKIS/ - SHUTTERSTOCK / - KIRIJAKOS MICOTAKIS/ - SHUTTERSTOCK
28/11/2023 u 09:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grčka traži nazad skulpture iz Partenona, britanski premijer otkazao razgovore

Grčke su vlasti više puta tražile od Britanskog muzeja da trajno vrati 2.500 godina stare skulpture koje je britanski diplomata Lord Elgin uzeo iz tog hrama početkom 19. vijeka

Grčki premijer Kirjakos Micotakis kritikovao je odluku svog britanskog kolege Rišija Sunaka da otkaže planirane razgovore na kojima se nadao da će pokrenuti pitanje skulptura iz Partenona, piše "Gardijan".

Grčke su vlasti više puta tražile od Britanskog muzeja da trajno vrati 2.500 godina stare skulpture koje je britanski diplomata Lord Elgin uzeo iz tog hrama početkom 19. vijeka dok je bio izaslanik u Osmanskom carstvu.

Micotakis se u intervjuu za BBC u nedcelju požalio da razgovori o mogućem povratku skulptura u Atinu ne napreduju dovoljno brzo.

Uslijedilo je otkazivanje susreta u Dauning stritu, a Sunakov potez je ocijenen kao „pogrešan i nedostojanstven“.

- Želim da izrazim ljutnju zbog činjenice da je britanski premijer otkazao naš zakazani sastanak nekoliko sati prije nego što je trebalo da se održi - rekao je lider desnog centra u izjavi koju je objavila njegova kancelarija.

- Grčku i Britaniju spajaju tradicionalno jake prijateljske veze, a okvir naših bilateralnih odnosa je izuzetno širok. Stavovi Grčke o skulpturama Partenona su poznati - poručio je Micotakis,

- Nadao sam se da ću imati priliku da o njima razgovaram sa svojim britanskim kolegom zajedno sa drugim međunarodnim izazovima: Gaza; Ukrajina; klimatskoa kriza; migracije - naveo je u saopštenju grčki premijer

Micotakis je, navodi "Gardijan", ukorio Sunaka jer nije uspio da odgovori na izazov diskusije o sudbini antikviteta koje su izazvale najduži kulturni sukob na zapadu.

- Ko vjeruje u ispravnost i pravednost svojih stavova, nikada se ne plaši suprotstavljenih argumenata - prekorio je Micotakis britanskog premijera.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 02:43