/ Фото: Твитер
09/08/2021 u 16:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грета не воли моду: Годинама нисам купила ништа од гардеробе, све позајмљујем

Нешто ново сам последњи пут купила прије три године, и то из продавнице половне робе, искрена је активисткиња

Kлиматска активисткиња Грета Тунберг искористила је своје појављивање на насловници првог издања часописа Vogue Скандинавија како би критиковала брзу моду.

Млада Швеђанка објавила је насловницу новог скандинавског издања модног часописа на својим друштвеним мрежама у недељу увече.

Тунберг је на насловници одjевена у предимензионирани кишни капут, а око ње је шумовито подручје у коме додирује коња.

image
Фото: Твитер

- Модна индустрија увелико доприноси климатској и еколошкој кризи, да не спомињем њен утицај на бројне раднике и заједнице које се искоришћавају широм свијета, како би неки уживали у брзој моди коју многи третирају као једнократну- каже Грета. 

Како је додала, поједини људи у модној индустрији се користе скупим кампањама како би оставили утисак да су одрживи, климатски неутрални и поштени.

- То је готово увијек злоупотреба зеленог имиџа. Компаније се представиле као зелене, а заправо ништа позитивно не чине за околину. Не можете да масовно производите моду и конзумирате ‘одрживо’. То је један од многих разлога зашто нам је потребна промјена система -  истакла је Грета. 

Навела је да годинама није куповала нову одећу.

- Нешто ново сам последњи пут купила прије три године, и то из продавнице половне робе. Само позајмљујем ствари од људи које познајем- признала је она. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:22