Ilustracija / - UNSPLASH: SYLWIA BARTYZEL
24/02/2024 u 22:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grupa G7 obećala nepokolebljivu podršku Ukrajini

Pojačavamo našu sigurnosnu pomoć Ukrajini i povećavamo našu kapacitete proizvodnje i isporuke kako bismo pomogli toj zemlji, rekli su čelnici G7

Grupa sedam vodećih industrijskih zemalja (G7) obećala je kontinuiranu nepokolebljivu podršku Ukrajini, dok ruska invazija na tu zemlju ulazi u treću godinu.

U saopštenju objavljenom nakon video-konferencije u kojoj je bio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, G7 je pozvao Moskvu da "u potpunosti i bezuslovno povuče svoje vojne snage sa međunarodno priznate teritorije Ukrajine".

Ponovno potvrđujući svoju predanost dugoročnoj sigurnosti Ukrajine, naveo je G7, prenosi RSE.

- Pojačavamo našu sigurnosnu pomoć Ukrajini i povećavamo našu kapacitete proizvodnje i isporuke kako bismo pomogli toj zemlji. Dok Ukrajina ulazi u treću godinu ovog nemilosrdnog rata, njena vlada i njen narod mogu računati na podršku grupe G7 koliko god je potrebno, rekli su čelnici G7, koji čine Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Italija, Kanada, Njemačka i Japan.

Zelenski je naglasio potrebu zaštite ukrajinskog neba i jačanja njene vojske.

- Računamo na vas, rekao je na video-konferencije.

Premijerka Italije Đorđa Meloni, čija zemlja trenutno obnaša rotirajuće predsjedništvo grupom G7, bila je domaćin sastanka iz Kijeva, gdje je doputovala zajedno sa kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, belgijskim premijerom Aleksanderom de Kroom i šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen kako bi iskazali svoju solidarnost na drugu godišnjicu rata.

Čelnici G7 su odali počast Alekseju Navalnom, preminulom ruskom čelniku opozicije koji je prošle sedmice umro u zatvoru.

- Žrtvovao je svoj život boreći se protiv korupcije iz Kremlja i za slobodne i poštene izbore u Rusiji, navodi se u saopštenju.

Čelnici su pozvali Kremlj da oslobodi sve nepravedno zatočene zatvorenike i zaustavi progon političke opozicije i sistemsku represiju prava i sloboda Rusa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:59