/ - PHOTO BY NICK PAMPOUKIDIS ON UNSPLASH
17/03/2023 u 09:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grupa od 11 banaka spašava First Republic

Depoziti imaju obvezu stajanja u banci najmanje 120 dana, saopšteno je iz Prve republičke banke

 Grupa finansijskih institucija pristala je da položi 30 milijardi dolara u First Republic, što bi trebalo biti znak povjerenja u bankarski sistem, objavile su banke u četvrtak poslijepodne.

Bank of America, Wells Fargo, Citigroup i JPMorgan Chase doprinijeće sa oko pet milijardi dolara po komadu, dok će Goldman Sachs i Morgan Stanley položiti oko 2,5 milijarde, rekle su banke u saopštenju. Truist, PNC, U.S. Bancorp, State Street i Bank of New York Mellon položiće svaki po oko milijardu dolara, prenosi SEEbiz.

"Ova akcija najvećih američkih banaka odražava njihovo povjerenje u Prvu republiku i banke svih veličina te pokazuje njihovu sveukupnu predanost pomaganju bankama da služe svojim klijentima i zajednicama", navodi se u saopštenju grupe.

Depoziti imaju obvezu stajanja u banci najmanje 120 dana, saopšteno je iz Prve republičke banke. Dionice regionalnih banaka prvo su pale u četvrtak, ali su porasle nakon izvještaja Davida Fabera i drugih iz CNBC-a o razvoju plana depozita.

Vijest dolazi nakon što su dionice First Republica posljednjih dana udarene, podstaknute kolapsom banke Silicon Valley Bank prošli petak i Signature Bank tokom vikenda. Obje te banke imale su velik broj neosiguranih depozita, kao i First Republic, što je dovelo do zabrinutosti da će klijenti povući svoj novac. Novi depoziti velikih banaka nijesu osigurani.

Dionice First Republica, koje su 8. marta zatvorene na 115 dolara po dionici, trgovale su se u jednom trenutku u četvrtak ispod 20 dolara. Dionice su više puta zaustavljene tokom sesije i porasle su gotovo deset odsto na dan, zatvarajući se na 34,27 dolara po dionici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:19