/ - FOTO: EPA
28/06/2023 u 14:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grupa senatora od Bajdena zatražila da situacija na Kosovu bude prioritet

Pismom, koje je potpisalo osam demokratskih i republikanskih senatora, Bajden se podstiče da razmotri odlaganje prodaje vojne opreme, ukoliko se dvije strane ne obavežu da će poštovati evropski predlog o normalizaciji odnosa

Grupa američkih senatora zatražila je od administracije predsjednika SAD Džoa Bajdena da "prioritet stavi na rešavanje pogoršane bezbjednosne situacije između Kosova i Srbije".

Pismom, koje je potpisalo osam demokratskih i republikanskih senatora, Bajden se podstiče da razmotri odlaganje prodaje vojne opreme, ukoliko se dvije strane ne obavežu da će poštovati evropski predlog o normalizaciji odnosa, prenosi Radio slobodna Evropa.

Kako se podsjeća Kosovo i Srbija su ovaj predlog prihvatili krajem februara, a u martu usaglasili i Aneks za njegovu implementaciju.

Tenzije na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, podignute su krajem maja kada su kosovske vlasti preuzele opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi albanski gradonačelnici imali pristup kancelarijama. Tome su se Srbi oštro usprotivili jer su bojkotovali aprilske izbore i ne prihvataju rezultate.

RSE navodi da se Kosovo i Srbija međusobno okrivljuju za podizanje tenzija, dok je, kako kaže, međunarodna zajednica odgovornost prebacila uglavnom na Kosovo i traži da se raspišu novi izbori, da se policija povuče iz opštinskih zgrada, a da albanski gradonačelnici u međuvremenu rade sa alternativnih lokacija.

Od Srbije se traži da obezbijedi bezuslovno učešće Srba na eventualnim izborima u opštinama na sjeveru.

Američki senatori pozivaju predsjednika Bajdena da „izvrši diplomatski pritisak kako bi se okončala trenutna kriza“.

Takođe su upozorili na preispitivanje podrške Kongresa, ukoliko se Kosovo i Srbija „ne budu uzdržavali“ i ukoliko ne budu radili na deeskalaciji.

Senatori su od Bajdenove administracije zatražili da podnese izvještaj američkom Senatu o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji na sjeveru Kosova.

- Posebno smo zabrinuti za bezbjednost i dobrobit skoro 600 američkih vojnika koji služe u KFOR-u. Cijenimo diplomatske napore SAD da smiri krizu, ali ti napori nisu uzvraćeni, posebno od Kosova - zaključuje se u pismu.

RSE podsjeća da je međunarodna zajednica preduzela nekoliko kaznenih mjera protiv Kosova zbog ignorisanja zahtjeva da smiri tenzije. Jedna od njih je isključenje iz velike vojne vježbe pod vođstvom SAD, dok je u međuvremenu EU ove nedjelje najavila nove mjere protiv Kosova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 02:54