Антонио Гутереш / - архива
24/02/2022 u 07:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гутереш, Бајден и Столтенберг осудили напад Русије

Генерални секретар Уједињених народа (УН) Антонио Гутереш, у вези с операцијом коју је јутрос покренула Русија у Украјини, поручио је како овај рат нема смисла, те да представља кршење начела Повеље УН-а

Генерални секретар Уједињених народа (УН) Антонио Гутереш, амерички предсједник Џозеф Бајден и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг осудили су напад Русије на Украјину и позвали на прекид Рата. Бајден је поручио да ће одговорити на “неиспровоцирани и неоправдани напад руских војних снага” на Украјину , док је Столтенберг казао НАТО ће учинити све што је потребно да заштити и одбрани све савезнике.

Генерални секретар Уједињених народа (УН) Антонио Гутереш, у вези с операцијом коју је јутрос покренула Русија у Украјини, поручио је како овај рат нема смисла, те да представља кршење начела Повеље УН-а, јавља Анадолија, преноси Алџезира.

Гутереш је одговарао на питања новинара након сједнице Савјета безбједности УН-а.

Поручио је како је тешко прогнозирати хоће ли руска одлука о операцији довести до општег рата, али је рекао да ће многи људи умријети, бити расељени и изгубити наду у будућност.

“Оно што је јасно је да ће бити посљедица. И оно што ми је јасно је да овај рат нема смисла. То крши начела Повеље УН-а. Ако се не заустави, могао би узроковати велике патње у Европи”, поручио је Гутереш.

Он је изјавио да са своје стране може позвати на прекид рата, али је подсјетио да је Савјет безбједности статутом овлаштен да се бави овом ситуацијом.

Сједињене Америчке Државе и њихови савезници ће уједињено и одлучно одговорити на “неиспровоцирани и неоправдани напад руских војних снага” на Украјину, изјавио је амерички предсједник Джозеф Бајден након што су се чуле експлозије у главном граду Украјине Кијеву.

“Предсједник Путин одабрао је рат с предумишљајем који ће донијети катастрофалне губитке живота и људске патње”, рекао је Бајден у саопштењу.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг осудио је “непромишљен и ничим изазван напад Русије” на Украјину те позвао Москву да одмах обустави војну акцију, јавља Анадолија.

Поручио је да доводи у опасност небројене животе цивила.

“Још једном, упркос нашим поновљеним упозорењима и неуморним напорима да се укључимо у дипломатију, Русија је изабрала пут агресије против суверене и независне земље”, рекао је Столтенберг.

Нјегове изјаве услиједиле су убрзо након што је руски предсједник Владимир Путин објавио да је покренута специјална војна операција у четвртак рано ујутро у региону Донбаса, на истоку Украјине.

Након Путинове објаве, забиљежене су велике експлозије у главном граду Украјине Кијеву и граду Краматорску.

“Ово је тешко кршење међународног права и озбиљна пријетња еуроатлантској сигурности. Позивам Русију да одмах прекине своју војну акцију и поштује суверенитет и територијални интегритет Украјине”, рекао је шеф НАТО-а.

Како је казао, савезници у НАТО-у ће се састати како би ријешили посљедице агресивних акција Русије.

“Стојимо уз народ Украјине у овом ужасном времену. НАТО ће учинити све што је потребно да заштити и одбрани све савезнике”, додао је Столтенберг.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:33