Антонио Гутереш / - РТС
08/08/2022 u 18:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gutereš: Države da se obavežu da neće prve upotrijebiti nuklearno oružje

Gutereš je, na konferenciji za novinare u Tokiju, komentarišući izvještaje o ponovnom ruskom granatiranju elektrane Zaporožje u Ukrajini, kazao da je svaki napad na nuklearno postrojenje „samoubilački“

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš upozorio je da se opasnost od nuklearnih sukoba vratila nakon više decenija i pozvao države da se obavežu da neće prve upotrijebiti nuklearno oružje.

Gutereš je, na konferenciji za novinare u Tokiju, komentarišući izvještaje o ponovnom ruskom granatiranju elektrane Zaporožje u Ukrajini, kazao da je svaki napad na nuklearno postrojenje „samoubilački“, prenosi Hina.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi u subotu je izrazio veliku zabrinutost zbog granatiranja Zaporožja, upozorivši na opasnost od moguće nuklearne katastrofe, koja bi mogla da ugrozi životnu sredinu i javno zdravlje u Ukrajini, ali i šire.

Ruske vojne snage su zauzele pogon u Zaporožju na početku rata, ali u njoj još rade ukrajinski tehničari.

U petak je granatiran i pogođen dalekovod u postrojenju, što je operatere primoralo da isključe reactor, iako nije ustanovljeno curenje radioaktivnih materija.

Obje strane su se u subotu međusobno optuživale za „nuklearni terorizam“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:05