/ - EPA
08/09/2023 u 19:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gutereš: G20 može da zaustavi klimatski slom

Gutereš je zatražio od G20 da se obaveže na održavanje "cilja od 1,5 stepena u životu", misleći na cilj Pariskog sporazuma iz 2015.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da lideri G20 imaju moć da klimatsku krizu, koja "izmiče kontroli", vrate na početak i pozvao ih da preoblikuju globalna finansijska pravila, koja je opisao kao zastarjela i nepravedna.

- Klimatska kriza dramatično se pogoršava, ali kolektivnom odgovoru nedostaje ambicija, vjerodostojnost i hitnost - rekao je Gutereš u govoru u glavnom gradu Indije Nju Delhiju, koji je ovog vikenda domaćin samita G20.

Gutereš je zatražio od G20 da se obaveže na održavanje "cilja od 1,5 stepena u životu", misleći na cilj Pariskog sporazuma iz 2015. o ograničavanju porasta globalne prosječne temperature na znatno ispod 2 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijske nivoe, a cilj je 1,5 stepen.

- Predložio sam Pakt o klimatskoj solidarnosti, u kojem veliki emiteri ulažu dodatne napore u smanjenje emisija, a bogatije zemlje podržavaju ekonomije u razvoju da to postignu - rekao je Gutereš.

Planom se razvijene zemlje pozivaju da postignu neto nulu što je moguće bliže 2040. godini, a ekonomije u razvoju što je moguće bliže 2050. predlažući postepeno ukidanje uglja do 2030. u zemljama OECD-a i 2040. u svim ostalima.

- Klimatska kriza izmiče kontroli. Ali zemlje G20 kontrolišu. Zajedno, zemlje G20 odgovorne su za 80 odsto globalnih emisija. Polovične mjere neće spriječiti potpuni klimatski slom - rekao je.

Generalni sekretar UN je takođe pozvao lidere G20 da osiguraju podsticaje od najmanje 500 milijardi dolara godišnje za ispunjavanje ciljeva održivog razvoja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 15:21