Антонио Гутереш / - РТС
26/04/2022 u 14:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гутереш о УН: Спремни за мобилизацију људских и логистичких ресурса за помоћ Украјини

Рекао је да је имао веома искрен разговор са Лавровом и да је јасно да постоје два различита става о томе шта се дешава у Украјини

Генерални секретар УН-а Антонио Гутереш посјетио је Москву, гдје је одржао састанак са руским министром Сергејем Лавровом, преноси Avaz.ba.

Након састанка одржана је конференција за медије.

Гутереш је казао да је УН спреман “у потпуности мобилизују своје људске и логистичке ресурсе” како би се помогло цивилима у Украјини.

Искрен разговор

Гутереш је рекао да је посјетио Москви као “гласник мира” те да је његов циљ “строго повезан са спашавањем живота и смањењем патње”.

Рекао је да је имао веома искрен разговор са Лавровом и да је јасно да постоје два различита става о томе шта се дешава у Украјини.

Према Руској Федерацији, оно што се дешава је такозвана "специјална војна операција" са циљевима који су раније најављени.

Кршење територијалног интегритета

Међутим, према УН-у и у складу с резолуцијама које је усвојила Генерална скупштина, руска инвазија на Украјину представља кршење њеног територијалног интегритета и противна је Повељи Уједињених народа.

- Свјесни смо да се суочавамо с кризом у Мариупољу. Хиљадама цивила је приеко потребна хуманитарна помоћ за спашавање живота, а многима евакуација. Уједињени народи су спремни у потпуности мобилизовати своје људске и логистичке ресурсе како би помогли у спашавању живота у Мариупољу - рекао је Гутереш.

Он је рекао је да је његов приједлог да УН-а, Међународни комитет Црвеног крижа и украјинске и руске снаге координишу свој ради како би се омогућила “сигурна евакуација цивила који желе напустити” челичану Азовстал и град Мариупољ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:21