Антонио Гутереш / - РТС
06/03/2023 u 19:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gutereš: Ostvareni napredak u pogledu prava žena polako nestaje širom svijeta

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, Gutereš je naveo da se u svjetlu globalnih izazova po demokratiju u pitanje dovode i uskraćuju prava žena nad njihovim tijelima i prava na samostalno odlučivanje o sopstvenim životima

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je da ostvareni napredak u pogledu prava žena polako nestaje širom svijeta i da procjene ukazuju da će biti potrebno još 300 godina da se postigne puna rodna ravnopravnost.

U autorskom tekstu povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, Gutereš je naveo da se u svjetlu globalnih izazova po demokratiju u pitanje dovode i uskraćuju prava žena nad njihovim tijelima i prava na samostalno odlučivanje o sopstvenim životima.

"Dva statistička podatka vrlo ilustrativno opisuju naš neuspjeh. Svakih 10 minuta jednu ženu ili djevojčicu usmrti član porodice ili intimni partner. Svaka dva minuta jedna žena umre tokom trudnoće ili porođaja. Većina takvih smrtnih slučajeva može se u potpunosti spriječiti", naveo je Gutereš.

On je ukazao da je neophodno preokrenuti te "užasne trendove" i zauzeti se za živote i prava žena i djevojčica, svuda.

Naveo je da je ove godine Međunarodni dan žena usredsređen na zatvaranje rodnog jaza u nauci, tehnologiji i inovacijama.

"Globalno gledano, pristup i korišćenje interneta je za 21 odsto vjerovatnije među muškarcima nego među ženama, a u zemljama s niskim dohotkom ta razlika je i preko 50 odsto. Ipak, čak su i najbogatije zemlje na gubitku zbog rodno-zasnovanih stereotipa i istorijske pristranosti. U tehnološkoj industriji, muškarci su dvostruko brojniji od žena. U polju vještačke inteligencije, taj odnos je pet prema jedan", naveo je.

Gutereš je ukazao i da bi "sve trebalo da alarmiraju proizvodi i usluge koji su od samog početka utemeljeni u rodnoj nejednakosti i kao takvi digitalizuju patrijarhat i mizoginiju" i dodao da medicinske odluke koje se zasnivaju na podacima o muškim tijelima ne samo da mogu naštetiti ženama, već mogu biti i smrtonosne.

Naveo je da je diskriminacija žena u nauci i tehnologiji "posledica viševjekovnog patrijarhata, diskriminacije i pogubnih stereotipa", ukazavši da žene čine svega tri odsto dobitnika Nobelove nagrade u naučnim kategorijama od 1901. godine do danas.

"Žene na internetu – uključujući naučnice i novinarke – često su na meti seksističkog govora mržnje i zlostavljanja čija je namjera da ih ućutkaju i posrame. Ali one neće biti ućutkane. Žene i djevojčice svuda traže svoja prava, a njihove riječi odjekuju širom svijeta. Potrebna nam je akcija na više frontova kako bismo osigurali da žene i djevojčice mogu da daju svoj puni doprinos globalnom znanju kroz nauku i tehnologiju", napisao je Gutereš.

On je naveo da donosioci odluka svih vrsta moraju da pospješe učešće i liderstvo žena u nauci i tehnologiji, i kroz sistem kvota ako je neophodno, i ukazao da je potrebna i akcija radi stvaranja bezbjednog digitalnog okruženja za žene i pozivanja na odgovornost kako počinilaca digitalnog nasilja, tako i digitalnih platformi koje im to omogućavaju.

"Ulaganje u žene i djevojčice najsigurniji je način da se uzdignu svi ljudi, zajednice i zemlje, te da se ostvare ciljevi Agende za održivi razvoj do 2030. godine. Udružimo snage za inkluzivniji, pravedniji i prosperitetniji svet za žene i djevojčice, muškarce i dječake, svuda", napisao je Gutereš.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. septembar 2023 20:28