Антонио Гутереш / фото: AFP - FABRICE COFFRINI
09/03/2022 u 10:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гутереш: Пандемија још није завршена, расподјела вакцина – скандалозно неједнака

Гутереш је рекао да су захваљујући мјерама за јавно здравље без преседана и изузетно брзим развојем и примјеном вакцина бројне области у свијету успјеле да савладају пандемију.

Пандемија ковида-19 није завршена и расподјела вакцина остаје “скандалозно неједнака”, рекао је генерални секретар УН Антонио Гутереш у саопштењу поводом двогодишњице од њеног почетка.

- Најтрагичнији биланс пандемије односи се на здравље и живот милиона људи, са више од 446 милиона случајева на свијету, више од шест милиона умрлих и небројено много људи суочених са погоршањем менталног здравља - рекао је Гутереш, преноси Н1.

Он је рекао да су захваљујући мјерама за јавно здравље без преседана и изузетно брзим развојем и примјеном вакцина бројне области у свијету успјеле да савладају пандемију.

- Али била би озбиљна грешка мислити да је она готова - упозорио је.

Гутереш је указао да “расподјела вакцина остаје скандалозно неједнака” и рекао да свијет себи не може да дозволи опоравак послије ковида-19 на два нивоа.

Производи се 1,5 милиона доза вакцина мјесечно, али готово три милијарде људи још чека своју прву вакцину, рекао је шеф УН говорећи о “неуспјеху” због политичких и буџетских одлука које дају “предност здрављу становника богатих земаља у односу на здравље становника сиромашних земаља”.

То је рецепт да се развију нови сојеви, да буде још затварања и тешкоћа и жртава у свакој земљи, оцијенио је Гутереш и додао да “једном за свагда” треба да се заврши ово “тужно поглавље у историји човјечанства”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:07