/ Antonio Gutereš - EPA
22/12/2023 u 23:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Gutereš: Potreban humanitarni prekid vatre u Gazi

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju o Pojasu Gaze

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao jeda je potreban humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze, iako su propali napori da se u Vijeću bezbjednosti UN-a ponovo pozove na takav prekid vatre.

- Vjerujem da nam je potreban humanitarni prekid vatre, ali naravno, mi smo za svaku pauzu koja može dovesti do poboljšanja humanitarne pomoći i razmjene zarobljenika - rekao je Gutereš, prenose mediji.

On je to kazaonakon što je Vijeće bezbjednosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se poziva na "hitne korake" kako bi se odmah omogućio "siguran, nesmetan i proširen" humanitarni pristup opkoljenoj Gazi, ali bez ikakvog poziva na prekid vatre, zbog SAD koji glasaju protiv takvog jezika.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija  usvojio je rezoluciju o Pojasu Gaze. Dokument predviđa veću humanitarnu pomoć toj palestinskoj enklavi, uz poziv na preduzimanje hitnih koraka kako bi se stvorili uslovi za održivi prekid neprijateljstava.

Rezolucija SB UN usvojena je sa 13 glasova za, uz dva uzdržana. Sjedinjene Američke Države i Ruska Federacija bile su uzdržane na glasanju.U tekstu se poziva na sigurnu i nesmetanu dostavu humanitarne pomoći u velikom obimu.

Kako bi se ta pomoć dobila što je brže moguće, rezolucija poziva i na stvaranje uslova za održivi prekid neprijateljstava. Ali to ne poziva na prekid vatre.

Rezolucijom se od svih strana traži da olakšaju korištenje ruta preko Pojasa Gaze, uključujući granične prelaze, za pružanje humanitarne pomoći.

Pominje se i stvaranje uloge humanitarnog koordinatora UN-a za nadgledanje pomoći u Gazi. Izrael će i dalje biti uključen u ovaj proces.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 21:01