Gutereš za oporezivanje ekstraprofita od gasa i nafte / - UN
25/04/2023 u 06:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gutereš: Rizik od sukoba globalnih sila – istorijski veliki

Gutereš, koji je sjedio pored Lavrova na sjednici Savjeta bezbjednosti, kritikovao je rusku invaziju na Ukrajinu zbog izazivanja ogromnih patnji i razaranja,

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da je rizik od sukoba globalnih sila "istorijski veliki", dok je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov upozorio da je svijet na pragu "koji je možda i opasniji" nego tokom Hladnog rata.

Gutereš, koji je sjedio pored Lavrova na sjednici Savjeta bezbjednosti, kritikovao je rusku invaziju na Ukrajinu zbog izazivanja ogromnih patnji i razaranja, kao i zbog dodatnog pogoršanja globalnih ekonomskih poremećaja nastalih tokom pandemije koronavirusa.

„Napetosti između velikih sila su istorijski velike, a takvi su i rizici od sukoba zbog nekog pogrešnog poteza ili pogrešne računice“, rekao je Gutereš na sastanku Savjeta bezbjednosti o multilateralizmu i povelji UN, prenosi Glas Amerike.

Gutereš je predložio članovima Savjeta bezbjednosti da posreduje u rešavanju konflikta i pozvao sve članice da upotrebe cjelokupan arsenal diplomatskih instrumenata koje Povelja UN pruža za mirno rešavanje sukoba.

To uključuje i moje posredovanje u rešavanju nesuglasica kako bi se osigurao mir, kazao je Gutereš, prenosi Sputnjik.

Gutereš je pozvao da se produži Crnomorska prehrambena inicijativa i da se obezbijedi izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva.

Lavrov, koji je predsjedavao sastankom, zato što je Rusija u aprilu predsjedavajuća Savjetom bezbjednosti, upozorio je da je, kao u vrijeme Hladnog rata, dostignut opasan, možda čak opasniji prag.

Situacija je pogoršana gubitkom povjerenja u multilateralizam. Trebalo bi stvari da nazovemo pravim imenom. Niko nije dozvolio zapadnoj manjini da govori u ime cijelog čovječanstva, poručio je Lavrov, prenosi Glas Amerike.

Mnoge članice Savjeta bezbjednosti, među kojima SAD, Francuska i Velika Britanija, osudile su Rusiju zbog rata u Ukrajini.

„Naš licemjerni današnji organizator, Rusija, izvršila je invaziju na svog susjeda Ukrajinu i nanijela udarac povelji UN“, rekla je američka ambasadorka u UN Linda Tomas Grinfild.

Ovaj nelegalan, ničim izazvan i nepotreban rat u suštoj je suprotnosti sa našim nasjvetijim principom da rat zbog teritorijalnog osvajanja nikada nije prihvatljiv, dodala je Tomas-Grinfild.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. septembar 2023 14:56