Антонио Гутереш / - РТС
21/01/2022 u 09:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Гутереш: Свијет гори него што је био, вјерујем да Русија неће напасти Украјину

Напомиње да не вјерује у војно рјешење проблема који постоје и да је најрационалнији начин да се ти проблеми ријеше дипломатским путем и кроз озбиљан дијалог

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је да је ситуација у свијету данас знатно гора него прије пет година због пандемије ковида-19, климатске кризе и геополитичких тензија које су изазвале бројне сукобе, али да, за разлику од америчког предсједника Џоа Бајдена, он сматра да Русија неће напасти Украјину.

Гутереш је у интервјуу за агенцију Асошиејтед прес рекао да се његови приоритети, изнијети још 1. јануара 2017. године када је први пут ступио на позицију шефа УН, нису промијенили и да ће настојати да се ухвати у коштац са глобалним неједнакостима, кризом ковида-19 и проблемом загријавања планете, као и да остаје при свом апелу за мир у свијету.

- Генерални секретар УН нема моћ. Можемо имати утицај. Могу да убиједим, могу да посредујем, али немам моћ - изјавио је Гутереш, који је 1. јануара започео други петогодишњи мандат на мјесту шефа свјетске органозације, преноси Тањуг, јављају медији.

На питање АП да ли мисли да ће Русија извршити инвазију на Украјину, Гутереш је рекао:

“Не мислим да ће Русија напасти Украјину, и надам се да је моје увјерење тачно”.

Напомиње да не вјерује у војно рјешење проблема који постоје и да је најрационалнији начин да се ти проблеми ријеше дипломатским путем и кроз озбиљан дијалог.

Поручио је и да би потенцјална инвазија имала “страшне посљедице”.

- Били смо у контаку са највишим званичницима у Русији - изјавио је Гутереш, иако УН, како наглашава, нису директно ангажоване у украјинској кризи.

Прије него што је постао генерални декретар УН, Гутереш каже да је ту функцију замишљао као “градитеља мостова и поштеног посредника који ће помоћи у проналажењу рјешења која су од користи свим укљученим странама”.

- То су ствари на којима морам да радим сваког дана -  поручио је он у интервјуу за АП.

Гутереш је рекао да је Савјет безбједности Уједињених нација, који има овлашћења да одржава међународни мир и безбједност, али и да уводи санкције, подијељен, а посебно његових пет сталних чланица са правом вета.

Русија и Кина су често у сукобу са САД, Британијом и Француском када је ријеч о неким кључним питањима, као што је то био случај јуче када се говорило о увођењу санкција Сјеверној Кореји.

Гутереш би данас у Генералној скупштини требало да одржи говор пред представницима 193 чланице о својим приоритетима за 2022. годину, а издвојио је три кључна приоритета, који га, како каже, изузетно забрињавају.

То су, према његовим ријечима, недостатак вакцинације у великим дјеловима свијета, посебно у Африци, затим потреба за смањењем емисија штетних гасова за 45 одсто у овој деценији и “крајње неправедна”” финансијска ситуација у свијету која, како наводи, фаворизује богате земље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

18. maj 2022 06:17