/ Foto: UN
08/08/2022 u 08:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gutereš upozorio: Vraća se opasnost od nuklearnih sukoba nakon više decenija

Svaki napad na nuklearno postrojenje je samoubilački, kazao je on

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da se opasnost od nuklearnih sukoba vratila nakon više decenija i pozvao nuklearne države da se obavežu da neće prve upotrijebiti oružje. 

- Svaki napad na nuklearno postrojenje je „samoubilački“-  rekao je Gutereš, komentarišući izvještaje o ponovnom ruskom granatiranju pogona Zaporožje u Ukrajini, najveće evropske nuklearne elektrane.

Gutereš je govorio na konferenciji za novinare u Tokiju nakon što je u subotu prisustvovao Memorijalnoj ceremoniji mira u Hirošimi, u znak sjećanja na 77. godišnjicu prvog atomskog bombardovanja u svijetu.

Takođe je pozvao Japan da zaustavi javno i privatno finansiranje projekata uglja kao deo obaveza države u smanjenju emisija fosilnih goriva.

Pogon u Zaporožju ruske vojne snage su zauzele na početku rata.

Mediji su javili da je u petak granatiran i pogođen dalekovod u postrojenju, što je operatere primoralo da isključe reaktor premda nije ustanovljeno curenje radioaktivnih materija.

Obje strane su se u subotu međusobno optuživale za „nuklearni terorizam“.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom okrivila je Rusiju za štetu, dok je rusko ministarstvo odbrane optužilo ukrajinske snage za granatiranje elektrane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:25