Antonio Gutereš / - EPA
29/11/2023 u 17:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Gutereš: Uprkos primirju stanovnici Gaze proživljavaju monumentalnu humanitarnu katastrofu

Sekretar UN je pred Savjetom bezbjednosti saopštio da je od 7. oktobra raseljeno 80 odsto stanovništva Pojasa Gaze

I pored "zračka nade" koji je donelo primirje između Izraela i Hamasa stanovnici Gaze proživljavaju "monumentalnu humanitarnu katastrofu", rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš i zatražio uspostavljanje "pravog humanitarnog primirja".

- Stanovništvo Gaze živi u sred monumentalne humanitarne katastrofe pred očima svijeta. Ne treba da skrenemo pogled - rekao je Gutereš pred Savjetom bezbednosti UN.

- Vode se intenzivni pregovori da se produži primirje – što mi iskreno pozdravljamo. Ali mislimo da nam je potrebno pravo humanitarno primirje - rekao je on i podsjetio da je od početka rata raseljeno 80 odsto stanovništva Gaze.

Rekao je da se prehrambeni sistem raspao i da se širi glad, posebno na sjeveru te enklave i takođe ukazao na užasnu sanitarnu situaciju u skloništima koja predstavlja „ozbiljnu prijetnju za javno zdravlje“.

- Obim pomoći koji stiže Palestincima u Gazi i dalje je potpuno nedovoljan da odgovori na potrebe od više od dva miliona ljudi -  posebno kada je riječ o gorivu, rekao je generalni sekretar UN.

On je ponovo zatražiio otvaranje drugih prelaza ka Pojasu Gaze pored prelaza Rafa sa Egiptom.

- Treba da osiguramo da stanovnici tog regiona konačno imaju izglede za nadu tako što će se ići odlučno i nepovratno ka rješenju sa dvije države, na osnovu rezolucija UN i međunarodnog prava, tako da Izrael i Palestina žive jedna pored druge u miru i bezbjednosti - rekao je Gutereš.

On je ponovio osude za „gnusne napade Hamasa“ od 7. oktobra koji su izazvali rat, i takođe zatražio oslobađanje svih talaca „odmah i bezuslovno“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jul 2024 04:24