Антонио Гутереш / - Фото: Архива
04/06/2022 u 16:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гутереш: За све боље да се рат у Украјини што прије заврши

Што прије се стране ангажују у дипломатским напорима и доброј вјери да окончају овај рат, то боље због Украјине, Русије и свијета, казао је Гутереш

Генерални секретар Уједињених нација (УН) Антонио Гутереш поновио је позив за прекид сукоба, наставак преговора и несметан приступ хуманитарне помоћи у рату у Украјини, од чијег је почетка прошло 100 дана.

- Понављам позив за моментално заустављање насиља, за несметан приступ хуманитарне помоћи, за безбједну евакуацију цивила заробљених у подручјима борбених дејстава и за хитну заштиту становништва и поштовање људских права, у складу са међународним нормама - поручио је Гутереш.

Он је нагласио да је тај сукоб однио већ хиљаде живота и да је због њега расељено више милиона људи.

- Рат је резултирао неприхватљивим кршењем људских права и распламсава тродимензионалну глобалну кризу, хране, енергије и финансија, која највише погађа угрожене људе, земље и привреде - казао је Гутереш, преноси ЦНН.

Он је рекао да су УН посвећене хуманитарним напорима, и да ће на крају преговори и дијалог бити неопходни за рјешавање сукоба.

- Што прије се стране ангажују у дипломатским напорима и доброј вјери да окончају овај рат, то боље због Украјине, Русије и свијета - казао је Гутереш.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 17:12