/ ILUSTRACIJA - FOTO YOUTUBE SKRINšOT: BLOOMBERG MARKETS AND FINANCE
15/01/2023 u 11:10 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gvajana zabilježila značajan rast izvoza nafte

Otkako je konzorcijum koji predvodi Exxon Mobil počeo da pumpa krajem 2019. godine, isporuke iz Gvajane su porasle, čime je prihod južnoameričke zemlje od izvoza nafte prošle godine iznosio 1,1 milijardu dolara

Izvoz nafte iz Gvajane skočio je 164 odsto prošle godine, usljed rastuće proizvodnje i potražnje, posebno u Evropi, čije su rafinerije povećale uvoz kako bi zamijenile ruske zalihe.

Otkako je konzorcijum koji predvodi Exxon Mobil počeo da pumpa krajem 2019. godine, isporuke iz Gvajane su porasle, čime je prihod južnoameričke zemlje od izvoza nafte prošle godine iznosio 1,1 milijardu dolara, prenosi B92.

Gvajana, među najmanjim i najnerazvijenijim državama u Južnoj Americi, planira da iskoristi svoje bogatstvo nafte za industrijalizaciju, elektranu na gas, nove puteve i projekte solarne energije.

Nakon puštanja u rad drugog plutajućeg proizvodnog broda Exxon-a u februaru, proizvodnja je porasla i izvoz je tekao dok su evropske rafinerije tražile alternative ruskoj nafti nakon sukoba Rusije i Ukrajine.

Gvajana proizvodi oko 360 hiljada barela dnevno (bpd) nafte i ima za cilj da poveća proizvodnju na 1,64 miliona barela dnevno do kraja decenije.

Izvoz Gvajane je u prosjeku iznosio 265,69 hiljada bpd prošle godine, što je dvostruko više od 100,64 hiljada bpd u 2021. Evropa je bila najveći primalac, uzimajući 49 odsto tereta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:08