Hapšenje napadača na Salmana Ruždija / - SKRINšOT
13/08/2022 u 19:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hadi Matar (24) optužen za napad na Salmana Ruždija

Osumnjičeni povezan sa šiitskim ekstremistima i iranskom Revolucionarnom gardom, objavili mediji u Njujorku

Muškarac Hadi Matar (24) koji je u petak napao pisca Salmana Ruždija optužen je za pokušaj ubistva i napad, saopštio je tužilac. Njujorški NBC je objavio da je osumnjičeni povezan sa šiitskim ekstremistima i iranskom Revolucionarnom gardom.

"Osoba odgovorna za jučerašnji napad, Hadi Matar, sada je zvanično optužena za pokušaj ubistva i napad“, objavio je okružni tužilac Džejson Šmit.

"Sinoć je izveden pred sud na osnovu tih optužbi i zadržan je u pritvoru bez mogućnostvi kaucije", dodaje se u saopštenju tužioca.

Ruždi, poznati pisac porijeklom iz Indije, koji je godinama bio u egzilu pošto je Iran pozvao muslimane da ga ubiju zbog njegovog romana "Satonski stihovi", izboden je u petak nožem u vrat i stomak na bini Institucije Čatakai gdje je trebalo da održi predavanje. Poslije višesatne operacije on je priključen na respirator.

Policija je napadača, koji je trenutno u pritvoru, identifikovala kao Hadija Matara. Riječ je o 24-godišnjaku iz mjesta Fervju u državi Nju Džersi, koji je kupio ulaznicu za predavanje. Rojters nije uspio da utvrdi da li Matar ima advokata.

Preliminarnim policijskim pregledom Matarovih naloga na društvenim mrežama utvrđeno je da je bio sklon šiitskom ekstremizmu i iranskoj Revolucionarnoj gardi, objavio je NBC New York, pozivajući se na neimenovanog policijskog zvaničnika koji je upoznat s istragom o napadu.

NBC navodi da je policijski zvaničnik rekao da još nije utvrđena definitivna povezanost napadača s IRGC-om, ali da početna procjena upućuje na to da je osumnjičeni bio simpatizer iranske grupe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:59