/ - Лиз Трас (Фото: ЕПА)
17/10/2022 u 16:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hant poništio skoro cijeli raniji mini-budžet premijerke Tras

Hant koji je u petak imenovan za ministra finansija, sa zadatkom da popravi britanske javne finansije

Novi britanski ministar finansija, Džeremi Hant, poništio je danas skoro cijeli raniji mini-budžet premijerke Liz Tras, koji je izazvao tržišna previranja, i najavio obuzdavanje plana subvencionisanja energije, poručivši da je zemlji potrebno da ponovo stekne povjerenje investitora.

Hant koji je u petak imenovan za ministra finansija, sa zadatkom da popravi britanske javne finansije nakon što je ekonomski plan Tras oborio vrijednost britanske imovine na berzama, smatra da zemlja prvo treba da uspostavi povjerenje i stabilnost, kako bi mogla da teži privrednom rastu, javlja Reuters.

On je rekao da odustajanje od planiranog smanjenja poreza donosi državi 32 milijarde funti, odnosno 36 milijardi dolara svake godine. Takođe će biti potrebno rezanje državne potrošnje kako bi se suzila "rupa" u javnim finansijama koja, prema pisanju Sunday times-a, iznosi čak 81 milijardu dolara.

-I dalje imam izuzetno povjerenje prema dugoročnim ekonomskim izgledima Ujedinjenog Kraljevstva dok sprovodimo našu misiju krećući se ka rastu. Ali, rast zahtijeva povjerenje i stabilnost i Ujedinjeno Kraljevstvo će za to uvijek imati sredstava- rekao je Hunt.

Skoro potpuni preokret ekonomskog plana ostavlja Tras, koja je četvrti predsjednik Vlade u posljednjih šest godina, da se bori za opstanak u Downing Street-u manje od šest sedmica nakon što je došla na vlast, obećavajući velika smanjenja poreza i deregulaciju kako bi ponovo pokrenula ekonomski rast.

Ona je bila primorana da preokrene prvobitno najavljeni kurs, pošto su tržišta burno odreagovala na njen plan, potopivši vrijednost funte i cijene državnih obveznica i natjeravši Banku Engleske da interveniše kako bi zaštitila penzione fondove.

Centralna banka je ostala pri planiranom roku i okončala u petak podršku finansijskim tržištima, što je pojačalo pritisak na Hunta tokom vikenda da istraži načine za smanjenje potrošnje prije današnjeg otvaranja tržišta obveznica.

Dok se od njega očekivalo da će poništiti neka smanjenja poreza, promjena šeme energetske podrške domaćinstvima i preduzećima je bila neočekivana.

Tras je ranije najavila dvogodišnju šemu subvencija za domaćinstva i preduzeća tokom perioda rasta cijena energije, u iznosu od 60 milijardi funti za šest mjeseci. Hant je, međutim, danas saopštio da će ta šema sada trajati do aprila, nakon čega će biti više usmjerena i ograničena.

-Hant tek treba da dostavi potpuniji srednjoročni fiskalni plan 31. oktobra, kada će i nezavisna Kancelarija za budžetsku odgovornost izaći sa svojim prognozama- saopštilo je Ministarstvo finansija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:15