Хашим Тачи / - фото: РТС
06/04/2022 u 17:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хашки суд за злочине ОВК одбио жалбе Тачија и саоптужених на продужење притвора

Судије апелационог вијећа су као "непримјерене и неприхватљиве" одбациле тврдње Тачијевих бранилаца да суд, чији је званичан назив Специјализована вијећа Косова, "спроводи дискриминаторску политику против косовских Албанаца"

Суд за злочине ОВК у Хагу одбио је жалбу бившег заповједника ОВК Хашима Тачија, оптуженог за злочине на Косову и у Албанији, на првостепену одлуку којом му је продужен притвор. Претходно је апелационо вијеће тог суда одбило и исте жалбе саоптужених Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија. Суд је свима притвор продужио за још два мјесеца.

Апелационо вијеће, како је објављено на интернет страници суда, потврдило је налаз судије за претходни поступак Николе Гијуа да постоји ризик да би Тачи и саоптужени могли, ван притвора, опструисати процесе пред судом или поновити кривична дјела против свједока или противника ОВК, преноси Н1.

Тачи и саоптужени у жалбама су тврдили да судија Гију није у обзир узео мјере надзора оптужених које би, како је гарантовала, спровела полиција Косова, уколико би они били пуштени из притвора.

Насупрот томе, апелационо вијеће је закључило да је судија Гију правилно процијенио да мјере које је понудила полиција Косова нису довољне за ограничавање ризика.

Гаранције полиције Косова, судија Гију је с правом окарактерисао као "уопштене" и недовољно конкретне, утврдило је жалбено вијеће.

Вијеће је потврдило закључак судије Гијуа да се комуникација оптужених може ефикасно надзирати једино у судском притвору у Схевенингену зато што, ако би они били пуштени на Косово, постоји ризик да би могли слати прикривене поруке присталицама, упркос надзору косовске полиције.

Судије апелационог вијећа су као "непримјерене и неприхватљиве" одбациле тврдње Тачијевих бранилаца да суд, чији је званичан назив Специјализована вијећа Косова, "спроводи дискриминаторску политику против косовских Албанаца".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:47