Про-палестински демонстранти / - фото: REUTERS/RASHID UMAR ABBAS
16/05/2021 u 12:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хиљаде демонстраната у САД тражи прекид напада на Газу

Протести у америчким градовима су одржани због вишедневних сукоба у коjима jе погинуло наjмање 145 Палестинаца у Гази и осам на израелскоj страни

Про-палестински демонстранти изашли су на улице Лос Анђелеса, Њуjорка, Бостона, Филаделфиjе, Атланте и других америчких градова захтјеваjући прекид израелских ваздушних напада на поjас Газе. Хиљаде људи блокирало jе jуче саобраћаj на главноj саобраћаjници у западном Лос Анђелесу, док су марширали више од три километра од зграде федералних власти до израелског конзулата, пише Н1.

Носили су транспаранте на коjима jе писало „ослободите Палестину“ и скандирали „живјела интифада“ или устанак. У држави Њуjорк протест jе започео у кварту Беj Риџ у ​​Бруклину, у коме живи велики броj људи арапског поријекла. На протесту у Бруклину учествовала jе и америчка манекенка палестинског поријекла Исабела Хадид.

Мирни протести су организовани у вријеме када Палестинци обележаваjу 73. годишњицу Накбе (Велике катастрофе), када jе Израел 1948. године прогласио декларациjу о независности. Накба jе симбол присилних миграциjа неколико милиона Палестинаца коjи су живјели у егзилу децениjама.

У Атланти су се стотине про-палестинских демонстраната, укључуjући баке и деке, тинеjџере и родитеље са дјецом окупили у центру града, а на jедном транспаренту jе писало „Не можемо да дишемо од 1948. године“.

У Вашингтону се хиљаде демонстраната окупило код споменика Џорџу Вашингтону гдје су истицали палестинске заставе и транспаренте подршке Палестини.

На протесту у Питсбургу, jедан говорник jе позвао администрациjу да ограничи начин на коjи Израел може да употреби помоћ САД.

Протести у америчким градовима су одржани због вишедневних сукоба у коjима jе погинуло наjмање 145 Палестинаца у Гази и осам на израелскоj страни.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:05