Хавана, илустрација / - UNSPLASH
12/07/2021 u 11:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хиљаде људи протестовало на Куби, траже вакцине за корону

Наоружане снаге безбjедности распоређене су по улицама, а било jе извjештаjа о препиркама и хапшењима у главном граду Кубе

Хиљаде људи протестовало jе против комунистичке владе Кубе у главном граду Хавани и неколико других градова, у наjвећим демонстрациjама на острву у посљедњих скоро 30 година.

Окупљени су позивали на слободу, демократиjу и захтиjевали вакцине против корона вируса, преноси Радио Слободна Европа.

Демонстрациjе, коjе су риjетке на Куби, дешаваjу се у тренутку када земља биљежи рекордни броj заражених корона вирусом.

У Хавани су се окупиле и присталице владе.

„Позивамо све револуционаре у земљи, све комунисте, да изађу на улице гдjе се догађаjу те провокациjе и да се суоче са њима на одлучан, чврст и храбар начин“, рекао jе кубански предсjедник Мигел Диjаз Канел, кривећи Сjедињене Америчке Државе због немира.

Наjвиши амерички дипломата за Латинску Америку Џули Чунг на Твитеру jе навела да су дубоко забринути због “позива на борбу” на Куби.

"Залажемо се за право кубанског народа на мирно окупљање. Позивамо на смиреност и осуђуjемо свако насиље", рекла jе Чунг.

Наоружане снаге безбjедности распоређене су по улицама, а било jе извjештаjа о препиркама и хапшењима у главном граду Кубе.

Како се наводи, демонстранти су такође изразили биjес због недостатка вакцина, jер jе Куба у недjељу извjестила о рекордних скоро седам хиљада случаjева коронавируса и 47 смртних случаjева.

Од почетка епидемиjе забиљежено jе више од 1,5 хиљада смртних случаjева повезаних са ЦОВИД-19.

У петак jе Куба одобрила своjу домаћу вакцину за хитну употребу Абдала два, прву за Латинску Америку и Карибе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:52