Džejms Marape / - SKRINšOT
22/04/2024 u 11:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hitna reakcija Marape posle Bajdenove kontroverzne izjave: Ne zaslužujemo takvu etiketu

Premijer Papue Nove Gvineje Džejms Marape izjavio je da njegova zemlja ne zaslužuje da se povezuje s kanibalizmom i pozvao SAD da očisti ostatke Drugog svetskog rata rasute po Pacifiku, nakon komentara predsjednika SAD Džoa Bajdena o svom nestalom ujaku.

Marape je reagovao na kontroverzne izjave Džoa Bajdena.

- Bajden je izgleda implicirao da su njegovog ujaka, Ambrouza Finegana, pojeli su kanibali nakon što je njegov avion oboren iznad Papue tokom Drugog svetskog rata - saopšteno je iz Marapeove kancelarije u nedelju.

- Moja zemlja ne zaslužuje takvu etiketu. Izjave predsjednika Bajdena možda su bile lapsus, međutim, moja zemlja ne zaslužuje takvu etiketu - dodao je Marape.

On je pozvao predsjednika Bajdena da predloži Bijeloj kući čišćenje ovih ostataka iz Drugog svjetskog rata kako bi se saznala istina o nestalim vojnicima poput Ambrouza Finegana.

Bajden je ranije spominjao svoju ličnu povezanost s ratnom istorijom Papue Nove Gvineje, ispričavši priču o svom ujaku koji je poginuo u avionskoj nesreći u julu 1944.

Papua Nova Gvineja bila ključna za američki napad kako bi oslobodili Filipine.

Nakon što je posjetio spomenik nestalim borcima u Pensilvaniji, prošle nedelje je izjavio da postoji mogućnost da je ujak bio žrtva kanibala.

Premijer Marape je govorio i o svojim sastancima sa Bajdenom.

- Sreo sam ga u četiri navrata, do danas, i u svakoj prilici je uvijek toplo poštovao Papuu Novu Gvineju - rekao je Marape.

SAD se bore za uticaj u Papui Novoj Gvineji, jer imaju za cilj da se suprotstave rastućem prisustvu Kine u regionu. Prošle godine dvije zemlje su potpisale sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 17:23