”Боинг” (илустрација) / - ЕПА
14/03/2022 u 10:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Холандија и Аустралија поднијеле заједничку тужбу против Русије због пада "боинга"

Обје земље данас су поднијеле заједничку тужбу против Русије ИЦАО-у, наводи се у саопштењу

Холандија и Аустралија поднијеле су заједничку тужбу против Русије Међународној организацији цивилног ваздухопловства (ИЦАО) због пада "боинга" (лет МХ17) 2014. у источној Украјини, наводи се у саопштењу холандске владе.

"Холандија и Аустралија покрећу правни поступак пред Међународном организацијом цивилног ваздухопловства (ИЦАО) против Русије због њене улоге у обарању лета МХ17. Обје земље су данас поднијеле заједничку тужбу против Русије ИЦАО-у", наводи се у саопштењу.

Напомиње се да ће о овом кораку бити обавијештен и Савјет безбједности УН.

„Ово је посебан процес, независан од актуелних дешавања у Украјини“, нагласила је холандска влада.

Кривични предмет у вези са падом МХ17 разматра Окружни суд у Хагу од 9. марта 2020. године. Четири особе укључене у случај су Руси Игор Гиркин, Сергеј Дубински, Олег Пулатов и Украјинац Леонид Харченко.

Пулатова на суду заступа међународна група адвоката, док се осталим осумњиченима суди у одсуству.

Дана 8. јуна 2021. године, почело је разматрање предмета у меритуму.

У децембру 2021. године, холандско тужилаштво подигло је оптужницу, тражећи да сва четворица оптужених буду осуђена на доживотне затворске казне „због уништавања авиона у оквиру организоване групе, што је довело до смрти 298 људи и убиства путника на броду“.

Малезијски "боинг" који је летио из Амстердама за Куала Лумпур на лету МХ17 срушио се 17. јула 2014. у близини Доњецка. На лету је било 298 људи, укључујући држављане Холандије и Аустралије. Сви су умрли. Кијев је одмах окривио милиције за пад авиона, али су они рекли да немају средстава да оборе авион на толику висину. Украјина је одбила да достави податке са својих радара, а САД нису доставиле истрази сателитске снимке на којима се, како тврде, види тренутак лансирања ракете.

Како је за РИА Новости изјавио замјеник генералног тужиоца Русије Николај Виниченко, руска страна је Холандији предала не само податке о руском радару, већ и документацију која показује да је ракета ПВО „Бук ” која је погодила "боинг" припада Украјини, а лансирана је из територија коју контролише Кијев, међутим, ови истражитељи су игнорисали ту информацију. Истовремено, првог дана судског рочишта, тужилаштво је признало да је примило и проучава податке руског тужилаштва. Истрагу је водио заједнички истражни тим (ЈИТ) под руководством Генералног тужилаштва Холандије без учешћа Русије. Истрага тврди да је "боинг" оборен из противваздушно-ракетног система „Бук“, који је припадао 53. ракетној бригади Оружаних снага Русије, из Курска, са територије коју контролишу милиције.

Став оптужбе заснива се на исказима искључиво анонимних свједока. Одбрана руског оптуженог у предмету Пулатова рекла је да је то отежавало процјену вјеродостојности њиховог свједочења, али холандско тужилаштво инсистира да је анонимност неопходна из безбједносних разлога. Руско Министарство спољних послова саопштило је да су оптужбе о умијешаности Русије у пад малезијског "боинг" неосноване и за жаљење, а истрага пристрасна и једнострана. Према ријечима шефа одјељења Сергеја Лаврова, пуна је двоструких стандарда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:50