Photo by Markus Winkler on Unsplash
16/10/2021 u 21:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Холандија: Општине тајно истражују џамије

Наводи се да је до сада на тајне истраге потрошено око 300.000 еура

Неколико градских управа у Холандији тајно су истраживале џамије и муслиманске институције путем приватних компанија, објавили су у суботу локални медији, преноси N1.

Холандски дневник НРЦ објавио је да је најмање десет општина у земљи истраживало џамије, имаме, службенике удружења џамија и људе активне у заједници.

Према извјештају у такве истраге укључени су Роттердам, Делфт, Алмере, Хуизен, Леидсцхендам-Воорбург, Зоетермеер, Веенендаал и Еде.

Објављено је да је општина Утрецхт обуставила истрагу због забринутости због приватности и метода истраге.

Тврди се да је НТА (Nuance door Training en Advieс), консултантску компанију која информише владу о радикализацији, платио национални координатор за безбједност и борбу против тероризма преко општина. Наводи се да је до сада на тајне истраге потрошено око 300.000 еура. Запослени у НТА-е који раде истраге представљали су се као чланови заједнице или као посјетиоци не откривајући свој прави идентитет.

Према наводима дневног листа, компанија НТА је општинама као тајне податке достављала извјештаје о поријеклу имама и администратора, на примјер одакле су дошли или гдје су се школовали.

У извјештају дневног листа наводи се да владина истрага радикализације због улоге ИСИС-а у сиријском грађанском рату није успјела, а општине су хтјеле проценити овај проблем посебном истрагом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:24